Плуване в студена вода намалява симптомите на менопаузата

ледена вода

Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата, показва проучване.

Плуването в студена вода може да помогне за облекчаване на физическите и психическите симптоми на менопаузата като горещи вълни, тревожност и промени в настроението, предаде БТА, като цитира проучване на University College London (UCL).

Изследователите твърдят, че при дами, които по-дълго или по-редовно плуват, се наблюдават по-големи ползи.

В проучването, направено от учени от UCL, са участвали 1114 жени, които редовно плуват във води, по-студени от обичайното.

Доброволките са на възраст между 16 до 80 години, като повечето от тях са между 45 и 59 години. Жените в менопауза, включени в групата, са 785, като те съобщават за симптоми като тревожност, лоша концентрация, горещи вълни и нощно изпотяване. Около 46.9% от тях твърдят, че плуването в студена вода е облекчило тревожността им, а 34.5% казват, че са намалели промените в настроението им. Една пета казват, че нощното изпотяване е намаляло, а 31.1% горещите вълни са по-малко.

Около 711 жени съобщават за менструални симптоми като умора, тревожност, промени в настроението, проблеми със съня и раздразнителност. Почти половината (46.7%) са на мнение, че плуването в студена вода е намалило тревожността, а 37.7% споделят за намаляване на промените в настроението. Подобрение на съня констатират 21% от жените, а намаляване на раздразнителността – 37.6% от участничките.

Изследователите твърдят, че навиците за плуване „като цяло се различават“ сред жените, но тези, които практикуват спорта по-редовно или за по-дълги периоди от време, е по-вероятно да съобщят за намаляване на симптомите. Тези, които съобщават за намаляване на един или повече симптоми, твърдят, че плуват специално, за да намалят проблемите.

Жена на 57 години, попълнила анкетата, смята, че студената вода е „феноменална“. „Тя спаси живота ми“, добавя тя. „Във водата мога да правя всичко. Всички симптоми (физически и психически) изчезват и се чувствам като себе си в най-добрата си форма“.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието „Post Reproductive Health“.

Снимка на място за моржуване във Финландия: fintuq / Pixabay