Повечето българи с инфаркт не търсят лекар навреме

Около 2/3 от хората с инфаркт в България не са потърсили лекарска помощ навреме, съобщи доц. д-р Юлия Джоргова от болница “Св. Екатерина”, цитирана от dariknews.bg. Тя поясни, че често инфарктът не е съпроводен с много силна болка и това заблуждава пациентите, че нямат нужда от медицински преглед.

Колкото по- късно се открие инфаркта, толкова по-голяма е вероятността пациента да умре или да остане инвалид”, обясни доктор Джоргова. „Във всеки един случай на болка в гръдния кош, силна или не толкова силна е хубаво пациента да се обръща към лекар без забавяне”, каза още тя.

Специалистите кардиолози обясняват, че в много случай хората с инфаркт умират в линейката, докато се транспортират към болницата. От балница “Св. Екатерина” са предложили проект на здравното министерство, според който линейките ще бъдат оборудвани с апаратура, която да позволи на лекаря да окаже квалифицирана помощ дори и да не е кардиолог. С телекомуникации от болницата ще се проследява състоянието на пациента.

Такава апаратура има в Италия”, обяснява проф. д-р Генчо Начев – изпълнителен директор на лечебното заведение. „Там смъртността от инфаркт, докато стигнат до качествена помощ, е бил 38%. С този проект спада на 8,6 % само за една година”, отбеляза Начев. „Финансовата страна на въпроса не е сериозна – ако е за десет линейки – първоначално е 90 000, а ако е за един много по-голям проект, но пак само за София говоря, е 400 000”, уточни още той.

Снимка: sxc.hu