Повече плодове за по-здраво сърце

Хапвайте повече плодове за по-здраво сърце, съветват учените.

Всекидневната консумация на порция и половина плодове намалява опасността от сърдечносъдови болести с до 40%, сочи британско проучване.

Всекидневната консумация на плодове може съществено да понижи риска от развитието на сърдечни заболявания, пише в-к Daily Express, цитиран от агенция БТА, позовавайки се на резултатите от мащабно изследване.

Проучването е на специалисти от Оксфордския университет, базирано е върху 7-годишно наблюдение на близо половин милион души в Китай и е представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, Испания.

Авторите му са установили, че всекидневната консумация на порция и половина плодове намалява опасността от сърдечносъдови болести с до 40%.

С увеличаването на порциона на плодове нараства и благоприятният ефект от консумацията им.

Една порция плодове се равнява на един плод със средна големина като банан, ябълка, портокал или круша, две или повече сливи, седем ягоди или 14 череши

Сърдечносъдовите болести са сред най-честите сред българите. По света живеят 2,3 милиона души, чиито сърдечносъдови проблеми затрудняват всекидневието им.

Настоящото изследване показва, че колкото повече плодове консумират хората, толкова по-съществено намалява рискът от сърдечносъдови болести.

Сърдечносъдовите заболявания, включващи исхемична болест на сърцето и инсулт, са водещата причина за смъртност в света. Подобряването на храненето и начина на живот са от изключително значение за намаляване на риска от тези болести сред общото население, казва д-р Хуайдун Ду, ръководител на изследователския екип от Оксфордския университет.

Специалистите са анализирали данни за близо половин милион души без история на сърдечносъдови заболявания, които не са приемали понижаващи кръвното лекарства в началото на продължилото 7 години изследване.

Участниците са били разделени в пет категории в зависимост от това дали консумират плодове всекидневно, между четири и шест пъти седмично, между един и три пъти седмично, месечно или никога.

Изследователите са установили, че за хората, които всеки ден включват плодове в менюто си, рискът от сърдечносъдови заболявания е с между 25 и 40 процента по-нисък, отколкото за тези, които никога не консумират полезния продукт.

В отделен анализ, базиран върху същите данни, изследователите са открили, че всекидневната консумация на плодове понижава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания общо с 32%, и в частност от болести на сърцето с 27% и от инсулт с около 40%.

Снимка: jen