Повече слънчева светлина за по-добър сън

офис

Слънчевата светлина през деня подобрява качеството на нощния сън, твърдят експерти.

Благотворната сила на витамин D влияe и на качеството на съня. Това е изводът на американско проучване, публикувано в специализираното издание Journal of Clinical Sleep Medicine на 15 юни 2014 г.

Мястото на работното бюро в офиса е важно, не само за по-добро виждане и по-голямо удобство пред компютъра, но така също и за качеството на съня. Това сочи американско изследване на университета в Чампейн в Чикаго, Илинойс, САЩ, осъществено съвместно с университета в Тайпе, Тайван.

С помощта на актиграф (уред за измерване на съня) и прилагането на измервателна скала, известна като PSQI – Pittsburgh Sleep Quality Index – или индекс на Питсбърг за качеството на съня, учените проследили навиците на група служители и достъпът на слънчева светлина до работното им място.

Резултатите показали, че хората, които прекарват дълги часове от деня на естествена светлина, спят по-добре нощем.

Причина за това е по-голямото количество витамин D, който се натрупва в организма под въздействието на пряката слънчевата светлина.

27 от служителите в групата (общо 49 на брой) работели в помещения с изкуствено осветление, останалите 22 били до прозореца, през който прониквала естествена дневна светлина.

Изследването установило, че благодарение на 173% повече естествена светлина, които получават по време на работа, хората от групата до прозореца спят с 46 минути повече нощем и се радват на по-качествен сън. Те демонстрирали по-висока физическа активност, спортували повече и се чувствали по-удовлетворени от живота.

За разлика от колегите си, работещи на изкуствено осветление, които отговорили на въпросите от проучването, че чувстват умора и спят неспокойно.

В изследването се подчертава, че най-благоприятна за физическата форма и качествения сън е светлината през първите часове на деня.

С оглед на това, че човек обикновено не избира мястото си на работа и че доста хора са принудени да работят на изкуствено осветление, учените препоръчват обилни “слънчеви бани” в свободното време преди работа.

Снимка на офис: Loozrboy