Повече сол – повече хъркане

Повишената консумация на сол стимулира хъркане нощем, установиха експерти.

Хората, които искат да се отърват от досадното хъркане, трябва да преминат на хранителен режим без сол, съветват бразилски учени.

Екипът от болницата в Порто Алегре провел опити с 54 пациенти. Те били разделени на групи. На първата давали диуретични лекарства, втората преминала на диета без сол, а третата била контролна и не получавала никакви медикаменти.

Всички участници в експериментите страдали от обструктивна сънна апнея, която засяга 5% от възрастното население. При нея се получава многократно запушване на гърлото по време на съня, при което се прекъсва достъпа на въздух до белите дробове.

Проблемът се предизвиква от отпускането на мускулите и на меките тъкани в гърлото. Достъпът на въздух се блокира за около 10 секунди, докато мозъкът не издаде командата на мускулите да се раздвижат отново.

Изследователите установили, че консумацията на прекалено големи количества сол води до повишена задържане на течности в тялото, което предизвиква стесняване на горните дихателни пътища, когато пациентът е в хоризонтално положение.

При обструктивната апнея се наблюдават като симптоми силно хъркане и хронична умора през деня, тъй като заболяването предизвиква нарушения на съня. Тя води също до повишено кръвно налягане и проблеми със сърцето, посочва агенция БТА.

При пациентите в групите, на които били давани диуретици или били преминали на безсолен хранителен режим, се наблюдавало значително намаляване на хъркането след една седмица.

И в двата случая се снижава количеството на солите в организма. А това води и до по-малкото задържане на течности и подуването в областта на гърлото.

При това се намалява хъркането и рисковете от апнея. Но използването на диуретици предизвиква по-чести посещения на тоалетната през нощта, което нарушава съня. Така че безсолната диета е за предпочитане при справянето с проблема, пише novanews.bg.

Снимка: Jarsem