Повече сол – по-ранна смърт

сол

Колкото повече сол употребява човек, толкова по-кратко живее.

Специалисти от болницата Brigham and Women’s в Бостън, Масачузетс, САЩ, заключиха, че консумацията на голямо количество сол увеличава риска от преждевременна смърт.

Изследването предполага, че неточен начин за оценка на приема на натрий (т.е. сол) може да помогне за тълкуването на парадоксалните открития на други изследвания като погрешно.

Нанси Кук от изследователския екип казва, че е известно, колко трудно солта може да се измери. Натрият е скрит – често не знаете колко от него поемате с храната, което затруднява да се прецени колко точно е консумирал човек чрез въпросник за хранителните навици. Отделянето на соли е най-доброто измерване, но има много начини за събирането му. В нашия труд използвахме множество измервания, за да получим по-точна картина, добави тя.

Натриевият прием може да бъде измерен, като се използва химичен тест, за да се определи колко сол се екскретира в пробата от урина на човек.

Нивата на натрий в урината обаче могат да се променят през целия ден, така че точната мярка за приема на натрий в даден ден изисква пълна 24-часова проба. В допълнение, консумацията на натрий може да се променя всеки ден, тъй като най-добрият начин да получите пълна картина на приема на натрий е да вземате проби на няколко дни.

Докато при предишни проучвания са използвани химически проби и формулата Kawasaki, екипът от настоящото изследване оценява приема на натрий по много начини, включително приблизителни оценки, базирани на тази формула, както и такива, които се основават на златния стандартен метод, който използва средната стойност на многократни, непоследователна проби на урината. Това позволило прецизно да се определи количеството на погълнатата от организма сол.

Продължителното изследване обхванало 2974 души на възраст между 30 и 54 години с прехипертония (незначително повишено артериално налягане).

Здравословното състояние на участниците било следено 24 години. За този период починали 272-ма души

Методът показва пряка проволинейна връзка между увеличаване на приема на сол и повишаване на риска от смърт. В диапазона между 1200 и 9000 милиграма сол дневно консумацията на най-малкото количество е най-безопасна.

Екипът установи, че формулата на Kawasaki предлага J-образна крива, което би означавало, че както ниските нива, така и високите нива на консумация на натрий са свързани с повишен риск от смърт, което се оказало погрешен извод.

Затова учените предполагат, че по-точният им метод за проследяване на нивото на солта в организма трябва да се използва в здравеопазването.

Основното им заключение е, че колкото повече сол се приема, толкова повече нараства риска от преждевременна смърт.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание International Journal of Epidemiology.

Снимка на сол: andreas160578