Повече щастие за по-здраво сърце

Хората, които се чувстват щастливи и отпочинали, по-рядко страдат от сърдечни заболявания, съобщи Европейската общност по кардиология.

Изследователи от медицинския център в Колумбийския университет в САЩ в продължение на десет години наблюдавали хиляди възрастни доброволци.

Специалистите изследвали хората за наличието на симптоми на депресия, враждебност, гняв и са направили  оценка на  тяхното ниво на положителни емоции.

След наблюдението, взимайки предвид пола, възрастта, рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване  и отрицателни емоции, учените установили, че положителното настроение намалява риска от коронарна болест на сърцето с 22%.

Оптимистичните хора се възстановяват по-бързо от стреса, оставят проблемите си на заден план и почти винаги са в добро настроение, което въздейства  на сърцето благоприятно, е заключението на учените.

Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за смъртността в световен мащаб, припомня trafic-bg.com. Стресът на работното място има пряко отражение върху физиологичното състояние на организма, което повишава риска от сърдечно заболяване с почти 70%. Хората, податливи на стрес на работното място, по-малко време отделят  за спорт или храненето. В допълнение към написаното  се проявяват и  биохимични промени.

Постоянният  стрес изключва част от нервната система, която контролира сърдечната дейност и води до нарушения на предаването на импулси  за  регулирането на  сърдечната дейност.

Статистиката показва, че 40% от хората, които са интровертни, страдат от сърдечни заболявания. Освен това рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване, високи нива на холестерол също увеличават вероятността от поява на сърдечни  болести.

Снимка: sxc.hu