Повишени телесни мазнини увеличават риска за сърцето

Телесните мазнини увеличават риска за сърцето дори при нормално тегло на човек, предупреждават учените.

Хората с повишени нива на телесни мазнини вероятността от смърт от болести на сърцето е по-голяма, отколкото за тези с нормално количество телесни мазнини.

Възрастните хора със здравословно тегло, но с повишен процент телесни мазнини, са изложени на по-висок риск от свързани със сърцето болести и смърт, показват резултатите от ново американско проучване, цитирано от агенциите Ройтерс и БТА.

Специалисти от Медицинския център в Лебанон, щата Ню Хемпшър в САЩ, са анализирали данните за 1528 души на 70-годишна възраст с нормален индекс на телесната маса – показател, отчитащ съотношението между ръста и теглото.

Счита се, че човек е с наднормено тегло, когато този показател е между 25 и 30, и страда от затлъстяване, когато той е равен на или надхвърля 30,.

Изследването е базирано върху предишни проучвания, според които някои хора имат по-големи количества мазнини в тялото, въпреки здравословното си тегло.

Прекомерното количество телесни мазнини е свързано с повишен риск от диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови болести. “Това, че даден индивид е с нормален индекс на телесната маса не означава, че той е метаболитно здрав и тялото му е в състояние правилно да преработва мазнините и захарите”, казва Д-р Джон Бацис от изследователския екип.

Общо 902 от участниците в настоящото изследване са починали в последвалия период на наблюдение, сред които 419 от сърдечно-съдови болести. Специалистите не са открили различия в честота на смъртните случаи по каквато и да е причина при хора с нормални и повишени нива на телесните мазнини.

Изследователите обаче са установили, че при жените с повишени нива на телесните мазнини вероятността от смърт от болести на сърцето е била с 57% по-голяма, отколкото за тези с нормално количество телесни мазнини.

За мъжете с повишени телесни мазнини рискът се е оказал още по-висок.

Авторите на проучването отбелязват, че един на всеки петима мъже и една на всеки три жени в изследването са имали по-висок процент мазнини в тялото от смятания за здравословен.

Повишени телесни мазнини се дефинират с нива над 25% за мъжете и 35% за жените.

Снимка: Anna H-G