Подготвят нови стандарти за колбасите да бъдат от месо

колбаси

Министерството на земеделието и храните подготвя изисквания към производителите в колбасите да има поне минимално съдържание на месо.

Държавата подготвя нови изисквания за съдържанието на колбасите.

За да носят дадено наименование, те ще трябва да имат и определени съставки. Така на пазара вече няма да има парадокси като вегетарианска луканка например.

Идеята на земеделското министерство е следната: Ако наденицата иска да се нарича „наденица”, в нея ще трябва да има определено количество месо. В противен случай можеш да го наречеш, както намериш за добре, но не и „наденица”.

Ако може да си го позволи, потребителят следи за съставките в продукта. Понякога не само липсата на пари е проблем.

Бабите много не четат. По-младите се интересуват от тези неща. Аз понякога чета, но като не виждам и си викам: Да се надяваме, че всичко да е нормално, признава Мария Иванова пред камерата на bTV.

За да е сигурно, че кренвиршите, луканката или пък наденицата са от месо, от земеделското министерство ще разпишат конкретни изисквания за всеки продукт. Колко точно да е месото, ще решат технолозите. Обмисля се да е между 50 и 70%. На пазара ще останат и другите продукти – с по-малко месо или пък съвсем без месо.

Например един кренвирш колко месо трябва да съдържа, колко сол и колко вода, за да се казва „кренвирш”, обясни Лора Джупарова от земеделското министерство.

За месопреработвателите такива изисквания са добре дошли. Конкурирането с по-евтините продукти, в които месото е минимално или пък съвсем липсва, е трудно.

Цената на конкурентите винаги е по-добра и ние не можем да се поставим на пазара, въпреки че произвеждаме качествени продукти, каза Пламен Харитов, търговски мениджър.

Според асоциация Активни потребители и сега има стандарт „Стара планина” за онези, които искат качествени колбаси. А всяко минимално изискване за качество обикновено води до поскъпване.

Означава, че най-ниската цена на пазара би трябвало да се повиши. Чарът на пазара и великото на пазара е в това, че има разнообразие – има и превъзходно качество, има и по-ниско, заяви Богомил Николов от асоциацията.

Засега не е ясно дали неистинските кренвриши ще трябва да стоят на отделен щанд.

Очаква се изискванията за съдържанието на месо в наденицата да са ясни едва през 2019 година. Тогава наденицата, която купуваме в магазина, ще е от месо. До нея може да има и продукт, който да е без месо, но няма да има правото да се нарича „наденица”.

Снимка на български колбаси: Юлиана Николова