Подправки, които подмладяват

карамфил и канела

Представяме списък с най-полезните, които забавят стареенето. Ползвайте ги често в менюто!

Подправки предотвратяват увреждането на тъканите и възпаленията, причинявани от високата кръвна захар, обявиха американски учени.

Когато кръвната захар е висока, започва процес, наречен гликиране на протеините. При него захарта се свързва с протеините и се получават т.нар. крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs). Те активират имунната система, започва възпаление и увреждане на тъканите, което ги състарява.

Екип от университета на Джорджия, САЩ, установи връзка между съдържанието на фенол в 24 подправки и тяхната способност да спират образуването на крайни продукти на напредналото гликиране.

Подправки като карамфил и канела съдържат феноли, които са съответно 30 и 18 процента от сухото им тегло. Риганът съдържа 8% феноли, а градинският чай – 6%. За сравнение боровинките, които се възхваляват за съдържанието им на антиоксиданти, съдържат 5% феноли на суха маса.

Различните феноли се усвояват от организма различно и имат свой механизъм на действие. Затова учените препоръчват да се използват разнообразни подправки.

Канелата по принцип е сред 10-те най-полезни храни.

Снимка: карамфил и канела: Martin F

loading...