Подсладените безалкохолни убиват хиляди годишно


безалкохолно

Подсладените безалкохолни убиват годишно над 180 000 души, изчислиха експерти. Защо?

Подсладените безалкохолни напитки са причина за смъртта на 180 000 души по света всяка година, като само 25 000 от случаите са в САЩ.

Това показват данни на ново медицинско проучване, цитирано от американското издание Лос Анджелис Таймс.

Според него най-засегнати от сладките безалкохолни – газирани напитки, сокове и други, са държавите с ниски и средни доходи на глава от населението, като 3 от 4 смъртни случая по света са в подобни страни.

В Мексико, страна с едни от най-високите нива на употреба на безалкохолни, около 24 000 смъртни случая през 2010 г. са причинени от прекомерната консумация на подсладени напитки. Според изчисленията това прави 405 загинали на милион възрастни хора за една година.

На второ място се нареждат САЩ, където починалите са повече – 25 000 души, което обаче е 125 души на милион възрастни.

За да стигнат до тези резултати, изследователите са обединили няколко национални проучвания на храненето в 51 страни за периода от 1980 г. до 2010 г., в които се разглеждат и моделите на потребление на напитки.

Специално внимание учените са обърнали на напитките, домашно и масово производство, които имат повече от 50 калории и не съдържат 100% плодов сок.

Няма никакви ползи за здравето от напитките с добавена захар и потенциалното влияние на ограничаването на консумацията им ще е спасяването на десетки хиляди животи всяка година, казва д-р Дариус Мозафариан, един от авторите на изследването, циниран от агенция БГНЕС.

То обаче не отразява влиянието на този тип безалкохолни върху децата.

Снимка: Алексис Ниал