Подсладените безалкохолни напитки засилват риска от увреждане на бъбреците.
Завишената обща консумация на подсладени плодови напитки, подсладени газирани безалкохолни и подсладени или газирани води се свързва с по-висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване.
Това установи екип изследователи от университета Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ.
За своето проучване изследователите оценили приема на напитки чрез въпросник за честотата на консумиране, приложен в началото на изследването в периода 2000-2004 г. и проследен сред участниците в продължение на осем години до 2009-2013 г. В изследването участвали 3003 афроамериканци в щата Мисисипи като 6% от тях развили бъбречно заболяване.
След елиминирането на допълнителни фактори, учените установили, че употребяващите редовно подсладена плодова напитка, газирана напитка и подсладена или газирана вода имат 61% вероятност да развият бъбречна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване. Прекомерната им консумация провокира заболяване на бъбреците.
За съжаление изследователите не събирали данни какви марки безалкохолни напитки консумирали наблюдаваните доброволци
Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Clinical Journal of the American Society of Nephrology през декември 2018 г.
Снимка на безалкохолни напитки: rawpixel