Под 3% от българите ползват ваксина срещу грип

ваксина

Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип.

2-3 % от българите се ваксинират срещу грип, докато в Европа това правят над 70 % от хората.

Това съобщи в Русе националният консултант проф.Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести. Тя присъства на XI-та годишна национална конференция по инфекциозни болести на тема Инфекции в ежедневната практика. Новости при ХИВ/СПИН на 12 октомври 2017 г. в Русе, предаде кореспондент на БГНЕС.

През 2017 година ни чака нов щам грип – Мичиган А, който досега се е срещал по-рядко у нас.

Според проф.Червенякова страната ни изостава по отношение на ваксиналното покритие на сезонния грип, а това не бива да се подценява заради риска от усложнения, които крие заболяването – особено при дихателната и нервната системи.

За мен в процеса на ваксиниране трябва да имат участие и работодателите, които да осигуряват ваксини на служителите си. За радост има доста фирми, които го правят, коментира проф.Червенякова. Тя е на мнение, че ваксинирането срещу грипа е задължително за хората над 65 години и за децата.

Zdraven.bg припомня, че ваксината срещу грип е сезонна и включва само някои щамове, които се предполага, че ще доминират съответния сезон, и респ. не се гарантира, че няма да се хване грип.

Снимка: MilitaryHealth