Под 5% от държавите се борят срещу хепатит

хепатит

Само 9 от 194 страни се борят ефективно срещу хепатита и България не е сред тях.

Само 9 от 194 държави, които обещаха миналата година да изкоренят хепатита до 2030 г., работят за постигането на тази цел. Това сочат данни, оповестени по време на втората Световна среща на върха за хепатита в Бразилия.

Германия, Япония, Австралия, Бразилия, Холандия, Исландия, Египет, Катар и Грузия са единствените държави, които предприемат стъпки за преодоляване на болестта – чернодробно възпаление, което убива 1,3 милиона души всяка година.

Тридневната среща на върха в Сао Пауло, проведена от 1 до 3 ноември 2017 г. и организирана от Световната здравна организация (СЗО) и Световния алианс за хепатит, приветства представителите на 80 правителства и около 200 експерти, които обсъдиха диагнозата и лечението.

Домакинът Бразилия популяризира своята успешна разпространена стратегия за диагностициране, която през последните 6 години е реализирала 28 милиона тествания, с цел до 2030 г. да обхване почти цялото население на страната.

Тези резултати вдъхват надежда, че премахването на хепатита може и ще стане реалност, казва Готфрид Хирншал от СЗО, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Достъпът до лечение също бе обсъден, след като международната организация съобщи на среката, че рекорден брой от 3 млн. души са лекувани от хепатит С през последните две години и 2,8 милиона са получили лечение за тип В през 2016 г.

В момента има 325 милиона потвърдени случаи на хепатит в световен мащаб.

Снимка: National Center for Advancing Translational Sciences, САЩ