Позата по време на сън при жените и здравето

Позата по време на сън при жените влияе върху здравето, обявиха експерти.

Здравето и продължителността на съня пряко зависи от позата, в която обичаме да спим, твърдят британски учени.

Около 95% от нежния пол всяка вечер заспива в една и съща поза, показва проучването, цитирано от агенция БГНЕС. Както обясни професор Джим Хорн, един от водещите автори на изследването, всяка поза може да има положителни и отрицателни последствия.

Спането на една страна ви предпазва от стомашни проблеми и киселини, особено, ако си предпочита лявата страна. В същото време обаче тази позиция увеличава риска от поява на бръчки.

Спането по гръб помага за облекчаване на симптомите на ставни заболявания. Но спането по гръб е изключително неподходящо за тези, които страдат от астма и нарушения на сърдечно-съдовата система. Любителите на тази поза по-често хъркат през нощта.

Много жени обичат да спят в т.нар. поза на зародиша, с присвити колене към гърдите. Това помага за намаляване на натоварването на гръбначния стълб и има положителен ефект върху мускулите на гърба, но след твърде дълъг сън в това положение може да се появи болка в областта на шията.

Zdraven.bg ви предлага многочасова колекция с музика на пеещи тибетски купи, подходящи за релакс, медитация и спокоен сън:

Снимка: WaveBreaker