Познат антибиотик лекува и смъртоносна стафилококова инфекция

антибиотик

Антибиотик, използван за пневмония, е ефективен и срещу смъртоносна стафилококова инфекция.

Антибиотик, който вече се използва в Европа за лечение на пневмония, е ефективен при смъртоносни стафилококови инфекции на кръвта точно толкова, колкото и най-мощният прилаган препарат, предаде БТА.

Причинител на заразата е бактерията стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).

Препаратът Ceftobiprole е произведен от швейцарската компания Basilea Pharmaceutica, които се похвалиха за откритието си в прессъобщение на 28 септември. Данните от клинични изпитвания в напреднал, трети етап на антибиотика цефтобипрол са публикувани в изданието „New England Journal of Medicine“ на 27 септември 2023 г.

Антибиотикът изглежда също толкова ефективен, колкото и по-старото лекарство даптомицин при пациенти, страдащи от много упорития метицилин-резистентен стафилококус ауреус, сочат резултатите от проучването.

„Това е област, в която има истинска потребност” от нова терапия“, казва ръководителят на проучването д-р Томас Холанд от Медицинския факултет на университета Дюк. „Досега не е имало нов антибиотик, одобрен за бактерията повече от 15 години.“

За целите на проучването 390 пациенти, хоспитализирани с усложнени стафилококови инфекции, са разпределени на случаен принцип да получават вливания с цефтобипрол или даптомицин.

Терапията е успешна при 69.8% от лекуваните с новия препарат и при 68.7% от тези с досега използваното лечение, показват данните от проучването.

Успехът се определя на базата на преживяемост, подобрение на симптомите, изчистване на бактерията от кръвта, липса на нови усложнения и липса на необходимост от прилагането на други антибиотици.

Стомашно-чревните проблеми са най-често срещаният страничен ефект и при двете лекарства.

Даптомицинът е най-скоро одобреният антибиотик за лечение на инфекции от стафилококус ауреус преди повече от 15 години, твърдят изследователите.

„Въпреки многото работа в медицинската наука, при сложните стафилококови инфекции все още има 25% смъртност в рамките на 90 дни“, отбелязва в изявлението съавторът на проучването д-р Ванс Фаулър младши. „Нуждаем се от повече възможности за лечението им“.

През август компанията, производител на цефтобипрол подаде молба за одобрение от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата.

Снимка: Basilea Pharmaceutica