Полезната бира

бира

Ето основните здравни ползи от пиенето на бира, но без да се прекалява.

За успокоение на всички любители на бирата, които имат притеснения за здравето или коремчето си, в-к. Метро помества 10 научно подкрепени причини за пиенето на бира, цитирани от агенция БТА.

Бира удължава живота
Изследователи от Вирджинския технологичен институт са установили, че за умерените консуматори на бира рискът от смърт в определен период от време е с 19% по-малък, отколкото за хората, които не близват и капка.

От бира се отслабва
Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон е автор на книгата Митът за храната, в която твърди, че всичко, известно на хората за отслабването, е погрешно. Авторът например изтъква, че пиенето на белгийска бира е полезно за стомашно-чревните бактерии, подпомагащи ефикасното храносмилане.

Бира помага срещу рак
Смята се, че съставка в бирата може да помогне на тялото в борбата срещу рака. Веществото ксантохумол – флавоноид в хмела, който се използва в производството на бира, е мощен антиоксидант със свойството да потиска ензими с роля в развитието на туморите.

Бира е полезна за мозъка
Изследване, публикувано в специализираното издание New England Journal of Medicine, е установило, че при жените, които консумират по едно алкохолно питие дневно, е по-малко вероятно умствените способности да отслабнат с напредването на възрастта.

Бирата в действителност няма вина за биреното коремче
Проучване на специалисти от Университетския колеж в Лондон показва, че всъщност няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на схващането, че пиенето на бира води до появата на характерното коремче. Разпространеното схващане е, че средностатистически любителите на бирата са по-дебели от почитателите на виното или спиртните напитки. Връзката между бирата и затлъстяването, ако изобщо има такава, вероятно е слаба, пишат изследователите.

Бира предпазва от камъни в бъбреците
Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, за хората, които пият бира в умерени количества, рискът от камъни в бъбреците е с 41% по-малък.

Някои видове бира съдържат по-малко калории от обезмаслено мляко или портокалов сок
Тъмната бира Гинес напр. съдържа по-малко калории и от обезмаслено мляко, и от портокалов сок.

Бира предпазва от болестта на Алцхаймер
Ако прекалите с бирата, едва ли ще си спомняте много от предишната вечер. В дългосрочен аспект обаче любимото пиво е полезно за паметта. Китайско изследване показва, че съдържащото се в хмела вещество ксантохумол предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Бирата изобилства от витамини
Кой се нуждае от противни смутита? “Ако анализирате бирата, с изненада ще установите колко полезни вещества се съдържат в нея”, казва австрийският експерт д-р Щефан Домениг.

Бира заздравява костите
Чаша или две дневно от любимото пиво може да помогне за заздравяването на костите. Проучване, публикувано в специализираното издание Journal of the Science and Agriculture, показва, че бирата е богата на необходимия за поддържането на костната плътност силиций.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: Вагнер Т. Касимиро