Полезната чубрица

чубрица

Чубрица доказано помага срещу високо кръвно и главоболие. Представяме и рецепти за чай чубрица и домашна шарена сол.

Чубрицата е ароматен лек срещу високо кръвно налягане и главоболие, показва проучване, публикувано в Journal of Traditional and Complementary Medicine.

Растението чубрица е е род от около 30 вида едногодишни или многогодишни тревисти растения и малки храсти от семейство Устноцветни, растящи в топлите умерени райони на Северното полукълбо, пише Wikipedia.

Най-ароматни и полезни са градинската и планинската чубрица. Именно те се използват като подправка в кулинарията. Като подправка най-често се използва, за поръсване на салати и ястия или кат ошарена сол.

В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна (градинска) чубрица, а също и Satureja montana (балканска или планинска чубрица), докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или Yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и България. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.

Мнозина използват чубрицата като ефективно лекарство срещу гадене, повръщане и дори като лек за предотвратяване на настинка. Консумира се под формата на чай.

Начин на приготвяне и употреба на чай от чубрица: 2 супени лъжици суха чубрица се заливат с 400 мл вряла вода и кисне един-два часа. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно за най-добър ефект.

Освен като подправка, чубрицата се използва в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания, защото стимулира стомашната и чревна дейност, както и като болкоуспокояващо и укрепващо средство.

Чубрицата има отхрачващо действие. Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести.

Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда при диабет тип 2, повръщане, нервни припадъци, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.

Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект. В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.

Тимолът, съдържащ се в чубрицата, пък е едно от най-важните есенциални масла и е с доказани антисептични и противогъбични свойства.

Карвакролът в чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни и често срещани бактерии като Ешерихия коли и Бацилус цереус. Затова той се използва като ценна добавка с антибактериални свойства.

Чубрицата е отличен източник и на някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето. Витамините, които се съдържат в най-голямо количество в чубрицата, са витамин А, витамин С и няколко от витамина групата В – В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6 (пиридоксин). Сред минералите са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен.

Ето и рецепта за домашна шарена сол:
Необходими продукти:
чубрица – 2 с.л. смляна суха
смлян сух сминдух – 1 с.л.
сладкък и малко лют червен пипер – 1 с.л.
смлени тиквени семки – 2 с.л.
фино царевично брашно
сух риган – 1 с.л.
суха мащерка – 1 ч.л.
сол

Начин на приготвяне: Всички подправки заедно със солта и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка. Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия.

Снимка на чубрица: Alejandro Piñero Amerio / Pixabay