Полезните вишни

вишни

Вишните са богати на куп съставки, полезни за здравето, а една порция вишни съдържа само 100 калории и половин грам мазнини.

Вишните са богати на куп съставки, полезни за здравето, а една порция вишни съдържа само 100 калории и половин грам мазнини.

Вишната е вид овощни дървета от семейство Розоцветни и се отглежда се заради плодовете ѝ, които също се наричат вишни и много наподобяват тези на черешата, но са доста по-кисели на вкус, пише wikipedia.org. Съществуват около 300 сорта вишна, а в България са познати около 40-50 от тях.

Една скромна порция вишни дневно е в състояние да пребори биреното коремче и безсънието и да намали болките от артрита, твърдят учени, цитирани от британския вестник Daily Mail.

Плодът на вишната е характерен със своите антоцианини. Китайски учени установиха, че тези вещества предпазват от натрупването на мазнини в областта на корема. При тестове, направени с опитни мишки, при които било предизвикано изкуствено затлъстяване, антоцианините им помогнали да намалят с 5″% телесната си маса и най-вече тлъстините в коремната област.

Една порция вишни съдържа само 100 калории и половин грам мазнини.

Консумацията на вишнев концентрат спомага за повишаването на нивата на мелатонин в човешкия организъм. Този хормон играе ключова роля при заспиването, така че плодът е много ефикасен при борбата с безсънието.

Д-р Кери Кюл от Орегонския медицински университет установи, че когато спортисти-маратонци консумират вишнев концентрат, те страдат от много по-слаби мускулни болки след състезанията. Извлекът помага и за успокояването на артритни болки.

Вишните са полезни и за сърцето. Антоцианините имат благодатно въздействие върху коронарната дейност. Те притежават силно антивъзпалително действие и намаляват вредните мазнини в сърдечносъдовата система. Техните свойства много напомнят тези на статиновите лекарства, пише изданието, цитирано от агенция БТА.

Поради високото съдържание на плодови киселини във вишните, те се препоръчват и при заболявания на черния дроб, анемия, бъбречни заболявания и др.

Предишни проучвания са доказали, че вишни помагат срещу депресия и умора, като и за здраво сърце.

Снимка: torange-biz