Полезните дюли

дюли

Ние много обичаме дюли. Особено през есента и зимата, когато си варим компот от дюли и сладко пелте.

Дюлята има много високо съдържание на пектин, а също така дъбилни и ароматни вещества, органични киселини, минерални соли. Пектинът изчиства отпадъчните продукти от червата, включително и холестерина. Той се свързва и неутрализира радиоактивните елементи кобалт и стронций, а също така и тежките метали олово и живак.

Зрелите плодове дюли съдържат също захари, дъбилни вещества, протопектини, плодови киселини и етерично масло. Кората на плодовете съдържа енантово-етилов и пеларгоново-етилов естер, на който се дължи характерната миризма на дюлята.

Дюлята съдържа само 60 килокалории на 100 грама. В 100 гр. сурова дюля съдържа следните полезни вещества:
Въглехидрати – 15.3 грама (захари: 12.53 грама; диетични влакна: 1.9 грама)
Мазнини – 0.1 грама
Протеини – 0.4 грама
Вода – 83.8 грама
Витамин А – 40 микрограма
Витамин B3 – 0.2 милиграма
Витамин B6 –  0.04 микрограма
Витамин B9 – 8 микрограма
Витамин C – 15.0 милиграм
Калций – 8 милиграма
Желязо – 0.7 милиграма
Магнезий – 8 милиграма
Фосфор – 17 милиграма
Калий – 197 милиграма
Натрий – 4 милиграма

Голямото съдържание на дъбилни вещества допринася дюлята да бъде много добър стимулатор на стомашната секреция. Тя възбужда апетита и същевременно действа като запичащо средство.

Семената на дюлята съдържат значително количество слузни вещества, дъбилни вещества, гликозиди и др. Те се използват за лечебни цели. От тях чрез накисване във вода се получава слузен разтвор. Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и покриващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища (при ларингити, фарингити, трахеобронхити) и храносмилателния тракт.Те помагат и на стомашно-чревния канал (при гастроентерити и др.). Прилагат се за лечение на диарии, възпаления на тънките черва, кръвохрачене и бяло течение. Използува се още при напукана кожа и при изгаряния. Има ефект и против косопад, като към настойката се прибавят боракс с глицерин и спирт.

Начин на употреба: Около 1 чаена лъжичка дюлево семе се запарва с 300 мл вряща вода в продължение на 2 часа. Приема се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. При кашлица може да се комбинира с подбел, мед, живовляк и др. За външна употреба се прилага слузен разтвор, който се получава като 5 г семена се накисват в 100 мл вода до желиране.

Източник: Wikipedia; снимка на дюли: Helga Kattinger / Pixabay