Представяме полезни здравни факти за краставиците.
Краставиците са сред най-богатите на вода храни, които помагат за здрава и красива кожа, както и сред храните, богати на фибри. Хранителната стойност на краставиците не е голяма, затова те често се препоръчват при диети.
Краставиците съдържат до 96% вода, пектин, белтъчини, витамин А, В и С, както и минерални соли. Горчивината на зеленчука се предизвиква от специалното вещество кукурбитацин. Степента на горчивина зависи също така от слънцето – колкото по-ярко свети слънцето, толкова са по-горчиви краставиците.
Благодарение на високото съдържание на калий краставиците стабилизират кръвното налягане. Съдържанието на йод ги прави полезни за щитовидната жлеза.
Краставиците възбуждат апетита, усилват отделянето на стомашен сок, спомагат за усвояването на мазнините и изхвърлянето от организма на излишната сол. При редовна консумация на краставици се забавя преобразуването на въглехидрати в мазнини. На хората, които искат да отслабват, се препоръчват разтоварителни дни с краставици – изяждат се два килограма краставици.
Краставиците се препоръчват също при подагра, нарушения на сърдечно-съдовата дейност, болести на черния дроб и бъбреците. Кашата от краставици се използва като външно средство при възпаления на кожата.
Краставиците помагат при запек, безсъние и отоци.
Сокът от краставици, подсладен с мед, помага при стомашни проблеми.
Снимка на краставица: Коос Шванеберг / Freeimages