Полезните тиквени семки

Представяме здравните ползи на тиквените семки.

Тиквените семки са с високо съдържание на протеини, желязо и цинк, а с ниско съдържание на захари.

Тиквените семки са и едни от най-добрите източници на магнезий, минерал, който помага за стабилизиране на кръвното налягане, изграждане на здравината на костите и дори намаляване на стреса.

Френски проучване установи, че мъжете с най-високите нива на магнезий в кръвта са с 40% по-нисък риск от ранна смърт от тези с най-ниските нива.

Тиквените семки са здравословни за мъжете за една друга причина. Те са с високо съдържание на фитостероли, растителни химикали, които помагат за облекчаване на симптомите, свързани с като разширения на простатата и трудности при уриниране.

Най-добре е тиквени семки да се консумират сурови или да се смелят на брашно, което да се добави при правенето на хляб или други тестени изделия.

Най-популярни са печените тиквени семки. 100 грама печени тиквени семки имат около 570-580 килокалории. Това количество тиквено семе съдържа около 15 грама въглехидрати, от които 1.3 грама захари и 6.5 грама фибри, мазнините са около 50 грама, а белтъчините – около 30 грама, сочат данни на Агенцията п охраните на САЩ.

Печените тиквени семки са богати на следните витамини в 100 грама количество: витамин B3 (ниацин) – 4.4 милиграма или 30% от препоръчителната дневна доза; витамин B9 (фолиева киселина) – 57 микрограма или 14% от препоръчителната дневна доза; витамин B2 (рибофлавин) – 15 милиграма или 13% от препоръчителната дневна доза, както и на витамин C – 6.5 милиграма или 8% от препоръчителната дневна доза.

Печените тиквени семки са богати също и на следните минерали в 100 грама количество: манган – 4.5 милиграма или 215% от препоръчителната дневна доза; фосфор – 1175 милиграма или 170% от препоръчителната дневна доза; магнезий – 550 милиграма или 155% от препоръчителната дневна доза, както и на цинк – 7.65 милиграма или 80% от препоръчителната дневна доза.

Снимка на сурови тиквени семки: Сиобхан Долезал