Полезните ябълки

ябълки

Винаги включвайте полезните ябълки в ежедневното меню!

Ябълката е един от най-полезните плодове, които познаваме. Ето разкрития на учените, които затвърждават още повече крилатия съвет „По една ябълка на ден! [..държи доктора далеч от мен]“.

При тези от нас, които хапват редовно ябълки или пък ябълково сладко, или пък пият ябълков сок, значително намалява рискът от метаболитен синдром. Изводът е на експерти от изследователския център Американската ябълкова асоциация, цитирани от агенция БГНЕС.

В крайна сметка консумацията на ябълки осигурява защита от хронични болести, включително диабет и нарушения на сърдечно-съдовата система. Ябълките помагат да се намали кръвното налягане, обогатяват организма с необходимите хранителни вещества и намаляват обиколката на талията.

В продължение на пет години учените анализирали връзката между консумацията на ябълки и различни физиологични параметри, свързани с метаболичния синдром. И установили, че ябълките понижават с 27 процента риска от диагностициране на метаболитна дисфункция, с 31% – риска от високо кръвно налягане, с 21% – вероятността от образуването на коремни мазнини.

Ето с какво са полезни ябълките:

Ябълките съдържат много витамини и минерали

Ябълките съдържат витамин А, витамин С, витамин В1, витамин В2, витамин B3 (ниацин) и витамин Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк. Те дават жизненост и помагат да се справи човек със стреса, подобряват мозъчната функция, както и сърдечно-съдовата система.

Ябълките съдържат мощни антиоксиданти

Въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките се среща един от най-мощните антиоксиданти – кверцетин, който стимулира силно имунната система и може да предотврати различни видове болести.

Ябълките понижават кръвното налягане

Ябълките понижават лошия холестерол

Ябълките подобряват храносмилането

Ябълките помагат за отслабване

Снимка на кошница с ябълки: adzica / Freeimages