Полезният елемент калций

орехи

Какво трябва да знаем за полезния минерал калций и как влияе на нашето здраве?

Калцият е изключително важен елемент за здравето на човека. Той формира изграждането на костите, зъбите, ноктите и косата. Калцият нормализира алкално-киселинното равновесие в организма.

Елементът участва в регулирането на процесите на растеж и деленето на клетките във всички видове тъкани. калцият оказва противовъзпалително и противоалергично действие и подпомага нормалното съсирване на кръвта. Той регулира ритъма на сърдечните мускули, участва в провеждането на нервните импулси и е важен за нормалната дейност на цялата мускулна система.

Много хора често изпитват недостиг на калций. Причината е, че калцият се усвоява трудно от нашия организъм. Човек на средна възраст трябва да получава минимум 1 грам калций на денонощие. Когато това количество е под 500 мг, се получава намаляване на костната плътност, подчертава health.bg.

Възможни причини за дефицит на калций в организма са:
– недостатъчен прием с храната;
– заболявания на стомашно-чревния тракт;
– дефицит на витамин D и полиненаситени киселини;
– прекалена употреба на газирани напитки, които понижават усвояването на калция;
– продължително приемане на хормонални препарати и контрацептиви;
– провеждане на дълготрайна диета, богата на въглехидрати;
– понижена активност на половите хормони.

Симптомите на калциевия дефицит се изразяват в:
– болести на зъбите, венците и лигавицата в устната кухина;
– висока склонност към алергии и простудни заболявания;
– чупливост на костите, безжизненост на косата, кожни заболявания;
– изтръпване и намалена чувствителност на ръцете или краката;
– високо кръвно налягане, ускорено сърцебиене;
– забавяне на растежа при деца, аномалии във физическото развитие;
– остеопороза.

През последните години изследователите започнаха да изучават ролята на калция в появяването не само на остеопорозата, но и при други заболявания, характерни за възрастните хора – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония, нарушения в мозъчното кръвообращение, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и ставите.

Японски учени дори предложиха тези изключително разпространени болести да се определят като дефицитни на калций заболявания. Така елементът се включи в борбата за увеличаване на продължителността и качеството на живота.

Естествени източници на калций са богатите на него храни като сирене, извара, орехи, зеле, риба, фасул. Жизненоважният елемент се усвоява по-добре, когато се приема с витамин D, магнезий и желязо.

Снимка: Уилсън Парк