Представяме полезната билка и подправка естрагон, както и няколко рецепти с нея за повече здраве.
Естрагон или наричан още тарос е подправка, която се отглежда и използва в кулинарията в почти цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка.
Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове.
Научното наименование на естрагона е Artemisia Dracunculus. На европейския континент се отглеждат основно два вида естрагон – френски и руски. В България се отглежда френски естрагон. Разликата между тези два вида е, че руският естрагон, който има по-слаб аромат, се отглежда от семена, а френският естрагон се развъжда с разделяне на коренището на растението.
Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко едно ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок. Билката отдавна се използва също при депресия, главоболие, зъбобол, за увеличаване на потентността. Този ефект може да бъде обяснен с тонизиращия ефект върху стените на кръвоносните съдове и тялото като цяло. В народната медицина се използват като диуретично средство.
Естрагон в комбинация с други билки може да се използва вместо сол, което е особено важно за страдащи от хипертония. За терапевтични цели най-често се ползва сушена билка като чай или тинктура.
Като подправка се употребяват връхните стъблени части заедно с листата и цветовете. Те съдържат 0,80% етерично масло (60-75% естрагол), флавоноиди, гликозиди, инулин, витамини и др. Свежия естрагон съдържа витамин A, витамин B1, витамин B2, витамин C, както и малки количества от елементите калций, фосфор, калий и желязо.
Етеричното масло от дестилация на листа на естрагон се употребява като подправка в парфюмерията и за подправка на ликьор.
Естрагонът може да служи като консервант в домакинството. Той потиска растежа на бактериите и запазва цвета, мириса, вкуса и твърдостта на зеленчуци и гъби.
Клончетата естрагон се изпълзват за ароматизиране на разнообразни ястия, салати, фини сосове. Пресни или изсушени листа естрагон се комбинират добре с растителни, месни и рибни ястия. Естрагонът се използва в супи, сосове, бульони. В Кавказ, естрагон дори се добавя към виното. Месото и рибата се натриват с естрагон преди мариноване, не само заради аромата, но също и заради своите антибактериални свойства.
Свежият естрагон не търпи топлинна обработка, тъй като става горчив, така че се добавя в готови ястия и салати. Сушеният естрагон е по-пикантен и пиперлив, затова го използвайте пестеливо.
Естрагонът е важен елемент от кавказката, френската и арабска кухня. Много древни традиционни ястия включват естрагон. Така например, в арабската кухня, тази подправка традиционно се комбинира с козе месо; в Кавказ- агнешко месо се подправя с естрагон; във Франция – говеждо месо; в Армения – риба, особено пъстърва; в Украйна – сирена.
Естрагоновия оцет е съставка на сос „тартар”. Естрагон се среща и в сос „беарнез” и някои разновидности на класическата дижонска горчица. Почти всеки сос за месо, може да бъде украсен с пресен ситно нарязан естрагон , включително и майонезата.
Естрагон се комбинира добре с морски дарове, птиче месо и яйца. Естрагонът добре подхожда при приготвянето на пача и други желирани солени специалитети. Подхожда добре и при приготвянето на салати, ястия с ориз, както и на гювечета, като при тях подсилва вкуса на сиренето и на месото. От него можете да прибавите и към задушени зеленчуци в масло.
Младите листа и стъбла естрагон се събират през пролетта и началото на есента, когато растението не цъфти. Можем да изсушим за използване през зимата. Сушенето става на връзки с върховете надолу в сухо, сенчесто помещение.
Изсушените листа, отделени от клоните, се съхраняват в плътно затворени съдове. Съдържанието на вода в естрагона е малко – около 5% – така че изсъхва бързо.
Можем да се възползваме и от възможностите на фризера, тъй като естрагона търпи замразяване и може да се съхранява по този начин до шест месеца. Единственото условие е нежните листа на естрагона, да не бъдат повредени.
Свеж естрагон може да се съхранява в хладилник за около една седмица, ако го увиете с влажна кърпа и поставите в херметически затворена опаковка.
Рецепти с естрагон:
Лятна напитка от естрагон за освежаване
Специалистите я препоръчват при спазване на диети и при проблеми със съня, защото подобрява храносмилането, успокоява нервната система и утолява жаждата.
Време на приготвяне: около 30 мин.
Необходими продукти:
Стрък естрагон
7 супени лъжици захар
половин лимон
500 мл газирана вода
200 мл минерална вода
Начин на приготвяне:
Изсипете 200 мл минерална вода в подходящ съд, прибавете към нея 7 с.л. кафява захар и оставете на котлона докато заври. След като сместа получи консистенцията на сироп, прибавете предварително смляния в блендер естрагон и похлупете съда за около 10 минути. Охладете и прецедете течността като прибавите газираната вода и лимоновия сок. Напитката се съхранява в хладилник.
Време за подготовка: около 1 час
Време на приготвяне: около 10 мин.
Естрагоново масло
Необходими продукти:
50 г масло
1 супена лъжица лимонов сок
1-2 стръка естрагон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Оставете маслото да се размекне за около час на стайна температура, не го стопявайте. Отделете естрагоновите листа от дръжките и нарежете на ситно. Смесете маслото, естрагона и прясно изцедения лимонов сок. Приберете в хладилника и използвайте за сандвичи.
Естрагонов оцет
Необходими продукти:
500 мл бял винен оцет
1-2 стръка естрагон
Начин на приготвяне:
Към оцета добавете пресен нарязан естрагон. След 14 дни прецедете и използвайте за подправяне на салати.
Източници: Димитричка Петрова, wikipedia.org, gotvach.bg, beu.bg.
Снимка: Don LaVange