Полезният зехтин – за здраве и красота

зехтин

Включването на зехтин в ежедневното меню носи само здраве и красота за организма. Защо и как?

В древни времена зехтинът е бил незаменима част от бита на хората. Използвано не само в кулинарията това течно злато е носело красота и обаяние на жените от целия изток.

Днес достойнствата на това масло като козметично средство се преоткриват и на пазара се продават различни козметични продукти на базата на зехтин.

Няма част от маслиновото дърво, която да не се използва – плодовете са добро лекарство за различни заболявания, маслото му е подхранващо, костилките се ползват като чудесен пилинг, извлека от листата се бори със свободните радикали. Всяка част от това прекрасно растение е намерила мястото си като вълшебна част от козметичните продукти на древността, пише krisazz.com.

Като кулинарен продукт зехтинът допринася за стабилизиране на сърдечно-съдовата система и за повишаване на имунната защита. Разкрасяващите му качества се дължат на богатото съдържание на мононенаситени мастни киселини и на способността му лесно да прониква в кожата. Така тя е подхранена в дълбочина, предпазена на повърхността, възстановен е хидролипидния слой на епидермиса. Кожата става по- еластична, мека и блестяща.

Високото съдържание на витамините А и Е дарява маслиновото масло с противоваровикови и противовъзпалителни свойства, а полифенолите предпазват от застаряване и придават младежки вид на кожата.

Използвайте зехтина в чист вид, както са правели древните или като съставка на различни козметични продукти.

Най-качествен е зехтинът получен от студеното пресоване на маслини заедно с костилките. Този зехтин има характерен зеленикав цвят. Избирайте възможно най- пресния зехтин – козметичните свойства на маслиновото масло са по- добри, когато е пресен и неокислен.

Снимка: Антонио Хименес Алонсо