Полезният йод: начин на употреба

йод

Ето няколко полезни съвета за употребата на йод за здраве.

Йодът е химичен елемент, който е най-малко разпространеният от стабилните халогени. Името му идва от гръцки и означава виолетов.

Йодът е основен макроелемент за живота и е един от най-тежките елементи, от които се нуждаят живите организми, пише Wikipedia.

Йодът е необходим за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, регулиращи растежа – тироксин и трийодтиронин (T4 и Т3 съответно). Дефицитът на йод води до намалено производство на Т3 и T4 и съпътстващо разширяване на щитовидната жлеза, в опит да бъде набавен повече йод, причинявайки болестта ендемична гуша

Йодът и неговите съединения се използват предимно в медицината и хранително-вкусовата промишленост. Благодарение на лекотата на прикрепването му към органичните съединения, той намира приложение като нетоксичен препарат за рентгеноконтраст.

В медицината йод се използва най-често като дезинфектант под формата на елементарен йод или като воден разтвор на трийодидния йон. Йод се използва при лечението на йоден дефицит. Като алтернатива, йодът може да бъде под формата на йодофори, които съдържат йод, разтворен като комплекс.

Антимикробното действие на йода е бързо и действа дори при много ниски концентрации. Това му свойство го прави често използван дезинфектант в хирургията. Специфичният му начин на действие е неизвестен.

Йодът също така има антивирусно действие, но нелипидните вируси и парвовирусите са по-малко чувствителни, за разлика от липидните вируси.

В медицината се използва наситен разтвор на калиев йодид за лечение на остра тиротоксикоза. Използва се и за блокиране на поглъщането на йод-131 от щитовидната жлеза, когато този изотоп се използва при радиоизотопно лечение на други органи.

Наличието на йод-131, обикновено като йодид, е предимно вследствие на радиоактивно замърсяване. Той е особено опасен поради склонността на щитовидната жлеза да концентрира погълнатия йод и да го задържа за по-дълги периоди. По тази причина хората, изложени на риск от радиоактивен йод (йод-131) трябва да приемат таблетки калиев йодид. Типичната доза за възрастни е една таблетка от 130 микрограма за 24 часа, осигуряваща 100 микрограма йонен йод. Нормалната необходима дневна доза йод е от порядъка на 100 микрограма. Поглъщането на тази голяма доза нерадиоактивен йод предотвратява приема на радиоактивен йод от щитовидната жлеза.

Като елемент с висока електронна плътност и голям атомен номер, йодът абсорбира рентгенови лъчи, по-слаби от 33,3 keV поради фотоелектричния ефект на най-вътрешните електрони. Органойодните съединения се използват чрез интравенозна инжекция като рентгенови радиоконтрастни средства.

Още за употребата на йода при различни болежки добавя и lekar.bg:

Йод се използва при проблеми с циреи и с щитовидната жлеза настъпват, когато в организма липсва йод или той е в недостатък. Това се разбира много лесно – вечер намазвате с йод малък участък от кожата – колкото една голяма монета. Ако сутринта не личи къде е мазан, това означава, че в организма ви той е в недостатъчно количество.

Когато се покаже циреи, се прави топче от памук или от тоалетна хартия, голямо колкото царевично зърно, мокри се обилно с йод и се поставя върху оформилия се цирей. Отгоре се слага тънък найлон и лепенка. Компресът стои така 2-3 часа и се сменя с нов, докато се почувства боцкане. След това топчето се сваля и върху цирея се поставя парче от кромид лук или от домат, което се привързва, за да се запази влагата.

В същото време в 200 мл вода се капват 2 капки йод и сместа се изпива наведнъж. Това важи за хора над 20-годишна възраст. За тези, които са между 14 и 20 години, се капва 1 капка йод и се изпива, а след 12 часа се приема още една чаша. За тийнейджърите между 10 и 14 години пак се капва 1 капка, но се изпива само половината, другото се изхвърля. Под 10-годишна възраст йод не се пие, а само се слага върху цирея.

При разстройство се пие същата доза йод. То спира веднага, ако не, след 4-5 часа отново се пие една чаша вода с 2 капки йод и разстройството изчезва.

Още нещо за йода, което се отнася за страстните пушачи: когато кутрето на лявата ръка се подуе и стане твърдо, се получават тъпи болки. Това е сигнал за сърдечен проблем, който човек въобще не усеща. Тогава сърдечната област се маже обилно с йод сутрин и вечер в продължение на два-три дни. Кутрето се оправя, но човек не трябва да се успокоява, а да си направи пълно изследване и да предприеме лечение – това е начален проблем със сърцето и следва опасност от исхемия.

Снимка на шишенце с йод: oldtor