Полезният йод: начин на употреба


Ето няколко полезни съвета за употребата на йод за здраве.

Проблеми с циреи и с щитовидната жлеза настъпват, когато в организма липсва йод или той е в недостатък. Това се разбира много лесно – вечер намазвате с йод малък участък от кожата – колкото монета от 1 лев. Ако сутринта не личи къде е мазан, това означава, че в организма ви той е в недостатъчно количество, пише lekar.bg.

Когато се покаже циреи, се прави топче от памук или от тоалетна хартия, голямо колкото царевично зърно, мокри се обилно с йод и се поставя върху оформилия се цирей. Отгоре се слага тънък найлон и лепенка. Компресът стои така 2-3 часа и се сменя с нов, докато се почувства боцкане. След това топчето се сваля и върху цирея се поставя парче от кромид лук или от домат, което се привързва, за да се запази влагата.

В същото време в 200 мл вода се капват 2 капки йод и сместа се изпива наведнъж. Това важи за хора над 20-годишна възраст. За тези, които са между 14 и 20 години, се капва 1 капка йод и се изпива, а след 12 часа се приема още една чаша. За тийнейджърите между 10 и 14 години пак се капва 1 капка, но се изпива само половината, другото се изхвърля. Под 10-годишна възраст йод не се пие, а само се слага върху цирея.

При разстройство се пие същата доза йод. То спира веднага, ако не, след 4-5 часа отново се пие една чаша вода с 2 капки йод и разстройството изчезва.

Още нещо за йода, което се отнася за страстните пушачи: когато кутрето на лявата ръка се подуе и стане твърдо, се получават тъпи болки. Това е сигнал за сърдечен проблем, който човек въобще не усеща. Тогава сърдечната област се маже обилно с йод сутрин и вечер в продължение на два-три дни. Кутрето се оправя, но човек не трябва да се успокоява, а да си направи пълно изследване и да предприеме лечение – това е начален проблем със сърцето и следва опасност от исхемия.

Снимка: Tess Watson