Полезният касис

Ето здравните ползи от вкусния касис, пълен с антиоксиданти, които помагат на тялото и мозъка и засилват имунитета ни!

Плодът касис конкурира екзотичните супер плодове като годжи бери, асаи и нар по здравни ползи. Вкусният касис съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съперничи с екзотичните си братовчеди, съобщава в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Богат на витамини, френското грозде касис може да стимулира както мозъка, така и тялото. Британското издание изброява шест причини да се наслаждаваме на лилавия плод.

Касис за здрав черен дроб
Учени от факултета по биохимия и хранителна химия в университета в Турку, Финландия, сравнили диети с и без боровинкови продукти и как това влияе на метаболитния синдром. Изследването установило, че хората, които редовно ядели боровинки, значително намалили нивата на ензима alanine aminotransferase (ALAT), който показва увреждане на черния дроб. В дългосрочен план това може да допринесе за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Касис помага при физическо натоварване
Плодът може да помогне за намаляване на натрупването на млечна киселина в кръвта, която причинява болки в мускулите по време на усилени упражнения. При неотдавнашно изследване на факултета по спортни науки в университета в Чичестър, Великобритания, бил изследван ефектът от стрит на прах касис върху триатлонците. Според изследването касисът намалил натрупването на лактат по време на експерименти с каране на колело, което позволило на участниците да спортуват по-дълго време.

Касис подобрява концентрацията
Богатият на антиоксиданти касис, съдържащ съставки, които прогонват умората, може да повиши бдителността и концентрацията. Неотдавнашно изследване в Нова Зеландия установи, че хората, които увеличили приема на касис, значително намалили психическата си умора. Учените препоръчаха вземането на екстракт от касис преди стресиращи умствени изпитания за запазване на прецизността.

Касис предпазва от настинка и грип
Касисът съдържа повече витамин С от портокала. Ежедневна доза витамин С намалява продължителността и остротата на настинките и грипа.

Касис може да се справи с възпаление на уринарния тракт
Подобно на червените боровинки, касисът съдържа веществото проантоциниадин, което спира бактерии да полепват по стените на уринарния трак, предпазвайки от възпаление. Освен това боровинковите продукти спират растежа на някои видове вредни бактерии в тялото.

Боровинковите плодове като касис помагат да виждаме в тъмното
Антоцианозидите, флавоноидни съединения в боровинките, касиса и редица други боровинкови продукти, са мощен антиоксидант. Те са в основата на вещество, наречено rhodopsin, пигмент във фоторецепторните клетки, които възприемат светлината, засилвайки нощното виждане.

Снимка: Karen Jackson