Полезният кимион с отвара за здраве

Как помага подправката кимион и за какви заболявания да я приемаме?

Кимионът е едногодишно тревисто растение. Плодовете-семки се използват като подправка. Имат характерен горчив вкус и силнен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла.

Кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Той е една от съставките на кърито. Кимион се използва в традиционната българска кухня като задължителна подправка при ястия с кайма, при сушенето на месо, в суджуци и наденици. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект.

Кимионът принадлежи към семейството на магданоза и моркова – Сенникоцветни (Apiaceae). В билколечението кимионът е стимулант, с газогонно и противомикробно средство, пише Wikipedia.org.

Кимион се използва в народната медицина при проблеми с бъбреци, черен дроб, черва, стомах, а отварата от кимион може да помогне и при запек. Ако страдате от някое от изброените, направете си следната отвара от кимион.

Необдходими продукти за една отвара:
За отварата от кимион са нужни ½ л вода и 1 ч.л. кимион.

Начин на приготвяне:
Слагате водата да заври и когато кипне, добавяте стритата подправка. После варите 2 минути и отдръпвате от котлона. Оставяте отварата да престои два часа, след което прецеждате и трябва да я изпиете за един ден. Най-добре да я разделите на 5 части, които да си разпределите за цял ден.

Израелски учени изследват кимиона, защото се смята, че той може да помогне при ракови заболявания благодарение на два фитохимикала, които съдържа в себе си. Освен това етеричното масло от кимион може да ви помогне при борбата с алергии и за укрепване на имунната система. Действа противовъзпалително на дихателните пътища и може да помогне дори на кърмачките. Веществата, които се съдържат в него, могат да увеличат кърмата.

Кимионът може да помогне доста успешно при кашлица. Ако страдате от белодробно заболяване, сдъвквате кимион на семена – не повече от 6 семенца и след две минути дъвчене, трябва да ги изплюете. Това се прави само един път на ден.

Снимка: Gustavo Jeronimo