Полезни напитки срещу подут стомах

чай от мента

Представяме три полезни напитки, които помагат срещу подут стомах.

Подутият стомах носи дискомфорт. Подуването обикновено се предизвиква от слаби или разстроени контракции на стомаха или тънките черва, или отпускане на стомашните мускули. Най-вероятна причина за това са препълнените стомах или черва.

Преяждането, особено с храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и мазнини, може да предизвика прекомерно образуване на газове, които водят до подуване. Други фактори са задържането на течности, гастроентерит, чувствителност към определена храна, запек, синдром на раздразненото дебело черво, непоносимост към глутен, непоносимост към лактоза, възпаление или разраняване на стомашната или чревната лигавица и гъбични инфекции.

Експерти експерти препоръчват три полезни напитки, които помагат за предотвратяването на неприятното усещане при подут стомах.

Студен чай от мента
Ментата успокоява проблемите с храносмилането и помага на стомаха по-бързо да усвои храната. Освен това тази ароматна билка ускорява метаболизма и намалява апетита. Препоръчва се да се пият по две чаши студен чай от мента всеки ден.

Фрапе от ананас
В ананаса има малко калории, много фибри и голям процент вода с изобилие от витамини и минерали. Той създава усещане за ситост и предотвратява преяждането. Освен това този плод съдържа ензима бромелаин, който помага за усвояването на протеините и подобрява храносмилането като цяло. Напитката се приготвя по следния начин: половин ананас се смесва в блендер с 2 лъжици ленено масло, което е богат източник на ненаситени мастни киселини и намалява подуването на корема. Ананасовото фрапе може да замени една от закуските през деня.

Кисело мляко с черен шоколад
Черният шоколад е богат на антиоксиданти, отпуска нервите и подобрява циркулацията на кръвта. Той сваля кръвното налягане и оказва влияние върху теглото. Шоколадът със 70% съдържание на какао намалява апетита и създава чувство за ситост. Напитката се приготвя с кисело мляко, мед, шоколад и банан. Препоръчително е тази напитка да се консумира на закуска

Снимка на чай мента: Холгер Лангмайер