Полезни плодове и зеленчуци за жегите


кайсия

Кои плодове и зеленчуци са най-полезни през летните жеги?

Храни с определен цвят помагат на организма да се справи по-лесно с летните жеги, твърдят учени от Милано, Италия, цитирани от италианския вестник Кориере дела сера.

Ето списъкът с такива полезни плодове и зеленчуци, които препоръчваме да включите в ежедневното си меню:

Оранжеви:

Оранжевият цвят в плодовете и зеленчуците говори за наличието на бетакаротини, които осигуряват хидролипидния слой на кожата. Той пък от своя страна слага край на прекомерното потене в жегите.

Така че вместо дезодоранти срещу прекалено изпотяване, хората трябва да наблягат на оранжеви храни, като праскови, кайсии, моркови, пъпеш, манго. Оранжевите храни са полезни и срещу рак.

Червени:

диня


Червеният цвят в домати и дини, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце. Вижте всички червени плодове и зеленчуци, които носят здраве.

Лилави:

патладжан
Лилавият цвят в храните пък говори за наличието на антоцианини – субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват микро-кръвообращението. Затова храни, които са лилави на цвят, като синьо грозде, черници, боровинки и патладжан са най-благоприятни през летните месеци срещу подуването на краката – неудобство, което често засяга жените по време на жегите.

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимки: кайсия: redster; диня: Ранди Кун; патладжан: Антонио Хименес Алонсо

loading...