Полезни плодове от дивата природа

Предлагаме на Вашето внимание половин дузина полезни плодове от дивата природа.

Представяме списък с полезни есенни плодове от дивата природа, които Ви препоръчваме да включите в ежедневното си меню, особено сурови:

Орехи
Ореховите ядки са изключително вкусни сами по себе си – както сурови, така и печени. Те са в основата на множество традиционни за страната ни блюда от таратора през Никулденския шаран до баклавата. Орехите са не само вкусни, но и изключително полезни. Те са отличен източник на омега-3-мастни киселини и помагат за понижаване на холестерола, а проведено наскоро изследване сочи, че вероятно забавят развитието на болестта на Алцхаймер. Според китайската традиционна медицина орехите действат тонизиращо на бъбреците и са полезни за мозъка, гърба и кожата.

Лешници
лешници


Лешниците също са много полезни – те са сред ядките с най-високо съдържание на омега-3-мастни киселини и са много богати на витамин Е, който възпрепятства стареенето на клетките. Освен това са отличен източник на влакнини, мед, желязо, магнезий и фосфор.

Кестени
кестен

Тези вкусни ядки, чийто апетитен аромат вече се носи от количките на уличните продавачи, процентно съдържат толкова витамин С, колкото и лимонът. Освен това кестените отстъпват сериозно (над три пъти) по калоричност пред орехите, лешниците, бадемите и сушените плодове.

Бадеми
бадеми

Бадемите са много добър източник на витамин Е.

Шипки
шипки

По съдържание на витамин С (50 пъти повече от лимона!) шипката заема първо място в България и трето в света – 50 пъти повече от лимона. Еднакво приятно се консумира като чай от сушени плодове или мармалад.

Снимки: орехи: Phil Romans; лешници: Снимка: Steffen Zahn; кестен: globetrotter1937; бадеми: McBLG97; шипки: Przemko Stachowski