Полезни съвети за здрави и красиви нокти

Няколко полезни и лесни съвета за здрави и красиви нокти изброява health.bg.

Хранителният режим, от който отсъстват витамин В, цинк, калций или мастни киселини, е пагубен за вида, цвета и здравината на ноктите.

Няма никакво оправдание ноктите да бъдат използвани за отваряне на бутилки или изстъргване на засъхнали петна. Ако често ги употребявате с такива цели, не се учудвайте защо се чупят или напукват.

Някои лакочистители могат да имат доста агресивни за ноктите съставки, затова внимавайте какво купувате и четете внимателно съдържанието на продукта. Дори избраният от вас лакочистител да има допълнителни действия като заздравяване и подхранване на ноктите, избягвайте да го използвате по-често от веднъж седмично.

Винаги обръщайте внимание на кожичките, които действат като граница между пръста и нокътя. Оттук ноктите започват да растат, затова всяко увреждане на кожичките може да повлияе негативно върху здравината и развитието на ноктите.

Ноктите лесно се дехидратират, ако са изложени за по-дълго време на влиянието на водата. Чистенето на къщата с гумени ръкавици може и да не е особено секси, но само така може да защитите ръцете и ноктите си.

Снимка: Камелия Атанасова