Полезни съвети за здравословна скара

Ето няколко полезни съвета за по-здравословна скара.

Американски учени обобщиха няколко полезни съвета как да направим скарата в градината по-здравословно занимание.

Макар използването на скара или барбекю да не е най-полезно, има някои специални техники на приготвяне, които намаляват риска от нездравословните шишчета, които толкова често ядем най-вече през топлия сезон. Готвенето на високи температури може да активира съединения, които са канцерогени. Според учените от Университета в Тексас, САЩ, тази заплаха може да намалее, ако спазваме някои правила.

На първо място е добре да знаем, че месото на скарата е по-полезно, ако го приготвим във фолио. Така намаляваме досега до пушека и по този начин снижаваме до минимум опасните канцерогенни съединения по нашата храна. А вкусът няма да пострада, даже напротив, скарата става още по-апетитна.

Също така не допускайте да препичате месото. Овъглените парчета са най-опасни и увеличават риска от рак на стомаха и дебелото черво.

Не пренебрегвайте рибата на скара. Хубаво е да ограничим консумацията на червено месо, за да намалим приема на наситени мазнини. Може да се използва пилешко.

Киселите краставички пък са най-подходящата гарнитура за скара, обясняват още специалистите, цитирани от агенция БГНЕС. Те предпазват стомаха ни опасните съединения, които може да погълнем с месото, а съчетани с билки като мащерка, мента, градински чай или риган стават още по-вкусни и полезни.

Снимка: Chris Eaves