Полезни съвети при кърлеж

Ето няколко полезни съвета какво да правим, ако ни нападне кърлеж.

С повишаването на температурите и влажността, всяка пролет нараства опасността да бъдете ухапани от кърлеж.

Знанието за болестите, пренасяни от кърлежите, както и за начина, по който се третира тяхното ухапване, може допълнително да помогне за овладяване на проблема.

Заразяването става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане съдържимото на кърлежа в окото.

За да се предаде инфекция от кърлеж са нужни до два дни, а развитието им се благоприятства от висока влажност и достатъчен брой животни, на които те могат да паразитират.

Лекарите съветват да се избягва влизането в райони с гъста растителност и да се използват репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите. Кърлежът обича контакти с врата, слабините и ушите. В случай, че вече е добре укрепнал в тялото, експертите съветват отстраняването му да става с пинсети, а издърпването постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др.

Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезинфектанти е препоръчителна. След това обаче трябва да се посети лекар, препоръчва bestdoctors.bg.

В период от 30 дни след премахването на кръвосмучещата акарида и да се наблюдава тялото за промени. Те най-често са зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. Ако те се появят, то ухапаният от кърлеж вече е заразен.

Снимка: Matthew Bowden