Полезни съвети при студова алергия

Ето няколко полезни съвета при студова алергия, какво причинява заболяването и как да се предпази човек.

Студова алергия се отключва от студен вятър или плуване в ледена вода, дори при пиене на студени напитки.

Ниските температури през зимата в комбинация с влиянието на парно и климатици са фактори, водещи до изсушаване на кожата, както и честото и разраняване в много случаи. При това защитните функции на кожната покривка отслабват, което улеснява размножаването на различни бактерии и гъбички, а оттук възникват и възпалителни процеси. Температурните разлики между топлите помещения и уличния студ предизвикат дори термичен шок, при което кръвоносните съдове се свиват, кожата започва да се лющи, зачервява и разранява.

Причините за студова алергия не са напълно изяснени. Генетичният фактор определено се забелязва в някои семейства. В много случаи се касае и за конкретни физиологични особености на индивида, пише bb-team.org.

Когато тялото се изложи на по-ниски температури, настъпва обезкървяване на кожата. Заради това, че там се движи бедна на кислород кръв, може да се стигне до цианоза – върху кожата постепенно избиват лилави петна, усеща се парене и сърбеж, а по откритите места като челото и носа може да се появи дори болка. Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студеното възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, кашлица, зачервяване на очите и други.

Симптомите на студова алергия могат да засягат различни органи – ръцете, краката, очите, устните, пише rozali.com. Обикновено се проявяват като зачервявания, обриви, отоци. Проявленията на студова алергия много приличат на хранителна алергия, провокирана от яйца, риба, ягоди или шоколад.

Ако не се вземат навременни мерки от страдащия от студова алергия, може да се получат плътни образувания по пръстите на ръцете или около. Диагнозата студова алергия се поставя, след като се направи консултация със специалист-дерматолог, който да назначи лабораторно кръвно изследване.

Тест за студова алергя се прави за минути. Ако човек постави кубче лед от вътрешната страна на китката (или малко над нея) и за 15 минути това причини силно зачервяване, обрив и сърбеж – очевидно се страда от студова алергия. Но проблемът може да е по-сериозен – при по-натрапчиви симптоми се обърнете към лекар.

Проблемът при студова алергия често не се проявява навън, а когато човек влезе на топло. Кожата реагира и без излизане навън – при миене с по-студена вода. Важно е да се знае, че заболяването студова алергия не засяга само откритите участъци на кожата (ръцете, лицето, ушите) – може да бъдат откри обриви и по вътрешната страна на бедрата. Главоболие, оток и сълзене на очите, кихане, подути и разранени устни – всичко това не се проявява за няколко минути, а може да трае и няколко часа.

Няма препарат, който да лекува студова алергия – точно поради факта, че причините и проявленията могат да са различни. Важни са две неща: да се набляга на предпазването от ниски температури и да се лекуват други заболявания на организма, които могат да подсилват студовата алергия.

Студовата алергия атакува предимно млади хора и все по-често жените, подчертава blitz.bg. Особено внимателни трябва да са при следните обстоятелства:
– когато са в критичните си дни;
– когато навлизат в климактериум;
– когато страдат от дисфункция на яйчниците и някои други видове хормонални разстройства;
– когато са преживели мозъчно-черепни травми;
– когато са прекарали инфекциозни заболявания.

Съществуват и други форми на това заболяване, в това число и наследствена. За нея не е толкова характерен сърбежът, а болезненото парене. Причина за появата е не толкова студът, колкото вятърът. Ако в рода има страдащи от студова алергия, вероятността да сте я наследили е доста голяма. Заболяването не е толкова безобидно, колкото изглежда на пръв поглед – сърбежът или паренето предизвикват чувство на дискомфорт, обременено с главоболие и понижено артериално налягане. В много редки случаи се стига и до изключително тежки усложнения като отока на Квинке например. Затова при този вид заболяване е задължителна консултацията със специалист дерматолог.

Основното коварство на заболяването студова алергия е в това, че човек не може да привикне към студеното време и към студената вода. Затова трябва да се съобрази с няколко основни правила – лечението да се започне навреме, за да не даде възможност на болестта да се развива. Най-простото и надеждно правило при страдащите от студова алергия е преди болният да излезе от дома си, да пие топъл чай, да си сложи шапка на главата и да завие с шал част от лицето си. Топлите шалове, ръкавици и шапки, които защитават от студа и вятъра, са задължителни за хората, които страдат от студова алергия.

За да се предпазим от подобна опасност, е необходимо да не допускаме общ спад в имунната система и изсушаване на кожата. Препоръчително е да се приемат повече храни, богати на витамин А, Е и С. За да си ги набавим, е добре да се консумират моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле, касис. Топлите обувки, дрехи и ръкавици също помагат за справяне с проблема. Пушачите е по-добре да спрат или поне да ограничат цигарите. Установено е, че те страдат от системен недостиг на витамин С, което по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на микроранички.

В домашни условия може да се правят маслени бани на ръцете – за целта са подходящи всички растителни масла. Към тях може да се добавят и няколко капки сок от лимон. Хубаво е и да се ползват и подходящи овлажняващи продукти за откритите части на тялото. Козметичната индустрия предлага богати по състав продукти, които изграждат защитния щит на кожата. Това са различни хидратантни, ревитализиращи и подхранващи кремове. Все по-голяма популярност добива и т.нар. молекулярна козметика. В този случай биологично активните вещества се обработват чрез т.нар. студено емулгиране, при което се запазват всички полезни вещества в тях и не се използват химични консерванти. Те предпазват кожата от негативното действие на ниските температури и стимулират капилярното кръвообращение

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми, свързани с кожата, носа, кръвта, урината, носа. Някои хора развиват кожни раздразнения при излагане на студ, известни като студова уртикария. Предизвикват се от бързото освобождаване на хистамин, предизвикано от свързването на IgE антителата с еозинофилите в отговор на студа. Лечението на студовата алергия включва предотвратяване на излагането на студ, когато е възможно, прием на антихистамини, които се вземат преди излагането на студени условия, за да се блокира освобождаването на хистамин.

Понякога студовата уртикария може да е симптом на друг проблем, като криофибриногенемия, криоглобулинемия или сифилис. За някои хора студовата алергия е състояние, което ги съпътства през целия им живот, за други е временно. Факт са обаче изключително неприятните усещания, които го съпътстват и съответно се налага повишено внимание към този съвсем не маловажен проблем.

Още съвети за страдащите от студова алергия:
– защитете се срещу студа – не излизайте без шапка, шал, ръкавици и дебели обувки;
– не чакайте ръцете ви да се разранят и да се появят язви – подсилвайте кожата преди излизане, като намазвате откритите части на тялото с мазен крем;
– след консултация с лекар започнете да приемате преди излизане антихистаминови препарати – през устата и носа;
– не носете дрехи от изкуствени материи и синтетика;
– внимавайте с вълнените материи, защото и те понякога могат да станат алергени;
– постарайте се вълнените пуловери и други дрехи да не докосват директно кожата на тялото;
– под всички вълнени дрехи трябва да има памучно бельо;
– добре е облеклото да е в пастелни тонове, които да действат успокояващо на нервната система;
– лицето трябва да се намазва с тънък слой мазен, но не овлажняващ крем;
– добре е лицето да се напудри преди излизане на студа, а устните да се намажат с балсам или червило;
– в чантата винаги трябва да се носи антихистаминен препарат, в случай че болният се почувства зле.
– по-често трябва да се проветрява помещението, в което болният живее или работи. Прохладният и чист въздух действа не по-зле от антихистаминните препарати.

Снимка: Robert S. Donovan