Полезни храни за закуска и на празен стомах

бадеми и стафиди

Представяме 5 храни, които е полезно да се ядат на празен стомах като при сутрешна закуска.

Въпреки че е много важно да обръщаме внимание на храната, която приемаме, трябва да внимаваме и по кое време на деня консумираме определен вид храна.

Закуската е много важно хранене – може или да оправи, или да развали деня ви, пише агенция БГНЕС.

Органите ви се нуждаят от време, за да се събудят и да се „раздвижат”. Диетоложката Ловнет Батра от Ню Делхи, Индия, е съставила списък с храни, които ще ускорят метаболизма ви и ще бъдат страхотно „гориво“ за тялото ви, за да започне успешно деня.

Ето храни, които е добре да консумирате на закуска или на празен стомах:

Бадеми
Бадемите са богати на най-важните витамини и минерали и е много полезно да изядете 5 до 10 бадема след дълъг период без ядене. Това ще ни осигури много хранителни вещества и няма да чувстваме глад толкова често през деня.

Чудесна идея е да накиснете бадемите във вода, защото така те имат още по-голяма сила – кората на този плод съдържа танин, който подобрява усвояването на хранителните вещества, а когато бадемовата кора е добре накисната, хранителните вещества се отделят по-лесно.

Стафиди
Стафидите съдържат висока концентрация на калий и желязо. Накиснете стафидите във вода за една нощ, тъй като това ще увеличи усвояването на хранителните вещества.

Тъй като стафидите са пълни с естествени захари, те повишават енергията сутрин и ви подготвят за останалата част от деня. Освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Мед с топла вода
мед


Всеизвестно е, че тази комбинация подобрява храносмилането и има благоприятен ефект върху имунната система, а когато се приема на празен стомах – има чудесен ефект върху обмяната на веществата.

За разлика от много напитки за отслабване, които се препоръчват, комбинацията от вода и мед, понякога с добавка на лимон, има много малко калории, осигурява енергия и насърчава детоксикацията.

Диня
диня
Идеалното време да се насладите на динята е сутрин, тоест идеално е да се яде на гладно, защото е много богата на електролити, лека е и има много различни хранителни вещества.

Семена от чиа
диня
Тези малки семена съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, а има и есенциални мастни киселини, богати са н аминерали като манган, фосфор, магнезий, калций, желязо, и цинк, както и витамини от група В като B3 (ниацин), B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Препоръчително е семената от чиа да се приготвят предишната вечер или след това да се оставят да престоят във вода или мляко, за да набъбнат, след което се смесват с пресни плодове.

Снимки: Pixabay