Полезни храни за имунитет

ястие от тиква

Ето списък с изключително полезни храни за силен имунитет!

В природата съществуват куп полезни храни, които подсилват нашия имунитет и помагат срещу болестите.

Списък с полезни храни, с които да подпомогнем имунната си система, за да дава отпор на болестотворните микроорганизми и успешно да се справя с техните набези, без да ходим до аптеката:

Сок от портокал:сок от портокал


Една чаша сок на закуска доставя 100% от необходимата за организма дневна доза витамин С (75 мг. за жените и 90 мг. за мъжете). За този витамин е известно, че е много полезен за кожата и имунитета, но противно на популярното схващане, той не предотвратява настинките. Изследванията показват обаче, че приемането на достатъчно витамин С помага за по-бързото възстановяване от болест. Най-добре е витамин С да се приема чрез храната. Освен в портокалите, той изобилства в червените чушки и кивито. Приемането на мегадози хапчета може да причини образуването на камъни в бъбреците, стомашни проблеми и дори вътрешни кръвотечения – особено при децата. При обобщението на 30 изследвания не са открити данни, че добавките от витамин С предотвратяват настинките.

Овес и ечемик:
овесен хляб
Норвежки учени са установили, че тези зърна съдържат бета-глюкан , вид фибри с много по-мощни от ехинацеята антимикробни и антиоксидантни свойства. Опитни животни, които приемали тази съставка ставали по-устойчиви към грип, херпеси и дори антракс. При хората тя засилва имунитета, заздравява по-бързо раните и помага за по-доброто действие на антибиотиците.

Прясно мляко:прясно мляко
Наред с рибата, млечните продукти са един от най-добрите източници на витамин D, който е мощно средство за засилване на имунната система и предотвратяване на настинките. Хората с недостиг на витамин D са с 36% повече застрашени от инфекции на горните дихателни пътища. Тъй като снабдяването на организма с достатъчно витамин D чрез храната е трудно, най-добре е да се приемат добавки.

Кисело мляко:
кисело мляко

Шведски учени са изследвали работници, като в продължение на 80 дни им давали напитка от кисело мляко. Учените установили, че работниците които консумирали  напитката, излизат в отпуск по болест с 33% по-рядко от тези, които пили плацебо.

Риба и миди:
миди
Сьомгата, скумрията, херингата и други по-тлъсти риби съдържат омега-3 мазнини, които засилват действието на фагоцитите. Тези риби съдържат и селен, на който са богати мидите, стридите и раците. Селенът помага на кръвните клетки да произвеждат цитокини – протеини, които гонят вирусите. Някои изследвания показват, че омега-3 мазнините увеличават притока на въздух към белите дробове и ги предпазват от простуда и инфекции. Всъщност тези мазнини имат основен принос за добрата имунна система, защото помагат на клетъчните мембрани да усвояват ефективно хранителните вещества и да изхвърлят токсините.

Пилешка супа:пилешка супа
Тази супа с основание се използва като лекарство от векове. Цистеинът – аминокиселина, която се отделя от пилето при варене, има химична структура, подобна на лекарство срещу бронхит. Супата намалява секретите и успокоява симптомите при запушен нос и силна кашлица. Прибавянето на подправки, като чесън и лук към супата увеличава укрепващото действие на пилешката супа върху имунната система.

Чесън:
чесън

Според последните изследвания, хората, които приемат чесън във вид на хапчета в продължение на 12 седмици през зимата са с над 60% по-защитени от настинка, а ако се разболеят, оздравяват с 3 и половина дни по-рано. Чесънът съдържа вещества, които борят инфекциите, включително антибактериалния алицин. Разбира се, суровият чесън е по-ефективен от хапчетата.

Пшенични кълнове:
овесена каша
Четвърт чаша пшенични кълнове зарежда организма с почти половината от необходимата дневна доза цинк, основен минерал, който помага за обновяването на клетките и за укрепване на имунната система. Дори и леката липса на цинк, който е необходим за производството на белите кръвни телца, може да увеличи риска от инфекция. Прибавяйте кълновете към киселото мляко, овесената каша, салатите, пюретата.

Тиква и сладки картофи:
Тези зеленчуци са богати на витамин А, който играе ключова роля за предпазване от инфекции. Доставяйте витамин А на организма, като приемате и богати на цинк храни, като задушено месо с моркови. Цинкът помага за усвояването на витамин А, защото този витамин циркулира в кръвта само когато се свързва с протеини.  Ако в организма ви няма достатъчно цинк, витамин А не може да се придвижи от черния дроб до тъканите, където е полето на неговото полезно действие.

Черен чай:
черен чай
Многократно е доказано, че черният чай стимулира производството в клетките на интерферон – белтък, който се бори срещу настинките и грипните инфекции. Ако не обичате черен чай, може да го замените със зелен, който също стимулира имунитета.

Гъби:
гъби

В тях има около 300 вещества, които засилват имунната система, увеличават производството на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и ги правят по-агресивни.

Снимки: Freeimages; Flickr; Pixabay; кисело мляко: Zdraven.bg