
Ето храни, които подобряват паметта. Не забравяйте да ги включите в менюто си!
Учените съставиха списък с най-полезните храни, които подобряват паметта и влияят положително за функционирането на мозъка.
Мляко:
Консумацията на мляко и млечни продукти има изключително положително въздействие върху работата на мозъка, твърдят американски учени, цитирани от агенция, цитирани от агенция БГНЕС. Съдържащите се витамин D, протеини, магнезий и калций имат положително въздействие за намаляването на наднорменото тегло и риска от диабет.
Мед:
Медът помага да се усвоява и запаметява информация и в същото време намалява тревожността и безпокойството у хората.
Ябълки, нар, черен дроб и черен хляб:
Изключително полезно е и желязото, съдържащо се в ябълки, нар, черен хляб и черния дроб.
Сирене и риба:
Сиренето, морските дарове и рибата подобряват паметта и обмяната на веществата.
Джинджифил:
Джинджифилът стимулира кръвообращението, дори и в най-малките кръвоносни съдове на човешкия мозък.
Баровинки:
Zdraven.bg добавя към полезния списък и боровинките. Само 200 грама боровинки са достатъчни за увеличаване на концентрацията през деня с 20%. Редовната консумация на този плод може да даде допълнителна енергия на част от мозъка, свързана с паметта.
Снимки: sxc.hu; кисело мляко: Zdraven.bg