Представяме полезни храни срещу грип, препоръчани от експерти.
От голямо значение за предпазване от грип е начинът на хранене, съветва д-р Петър Кътев.
Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита.
Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват. В момента се правят много медикаменти, чийто основен продукт е гроздето.
Консумацията на подправки – канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация.
Погрешно е мисленето, че консумацията на люто – най-вече люти чушки, чесън, лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия.
Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна.
Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим, пише standartnews.com.
Снимка: Каан Танриовер