Полезни храни срещу косопад

Редовната консумация на сьомга и орехи намалява досадния косопад, съобщиха учените. Ето още куп полезни храни срещу косопад.

Генетиката играе важна роля при появата на косопад, но не по-малко важно е правилното и балансирано хранене, което да ви предпази от загубата на коса.

Изследванията сочат, че 20% от мъжете започват да оплешивяват още докато са на 20-годишна възраст. Много често причината е наследствена, но специалистите съставиха списък с храните, които могат да помогнат да намалите до минимум неприятните последствия.

Косата като всяка друга част от човешкото тяло се нуждае от полезни хранителни вещества, за да бъде здрава. На първо място са й необходими омега-3 мастни киселини, които се съдържат в най-големи количества в храни като орехи и сьомга.

Не бива да се пренебрегва също риба тон и зеле, тъй като мастните киселини подхранват космените фоликули на скалпа и се грижат за еластичността на косата.

За стимулиране на растежа и възстановяване на косата е подходящ и елементът цинк. Той контролира хормона тестостерон в организма и помага за регулирането на секрецията на себум в скалпа. Цинкът можете да се открие в пшеница, стриди, говеждо, телешко, черен дроб и др.

Срещу косопад помага и протеиновата диета от яйца, фъстъци, фасул, грах, леща, пилешко и пуешко.

За засилване на кръвообращението и намаляването на загубата на коса помага и желязото.

Учените са открили също така, че недостигът на магнезий в организма е свързан със загуба на коса. За да се осигури нужният магнезий, яжте бадеми, спанак, кашу, леща, кафяв ориз, изброява агенция БГНЕС.

Снимка: jbcurio