Полезното помело

помело

Ето всичко за полезното помело – цитрусов плод, който да включим в менюто си.

Стандартно на вкус помелото е кисело и горчиво, но вече са култивирани сортове, които макар и не така сочни, са достатъчно сладки за консумация.

Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но на вкус не са така горчиви. Ципите, както и на грейпфрута, са доста дебели.

В 100 г помело се съдържат 36 ккал, 0 г мазнини, 0.7 г белтъчини, 9.1 г въглехидрати, 58 мг витамин С, 1 г фибри, 205 мг калий и 1 мг натрий.

Помелото е плод, богат на витамин С, витамин А, антиоксиданти, минерали (особено калий) и с високо съдържание на етерични масла. Изключителните му хранителни свойства и ценни здравословни качества го превръщат в полезен помощник в борбата с вирусните заболявания.

Благодарение на високото съдържание на витамин С, антиоксиданти и етерични масла, помело намалява риска от простудни заболявания. Сокът от помело пък намира приложение при лечението на хипертония и сърдечно-съдови заболявания (понижава кръвното налягане и предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервната система.

Нерядко помелото се препоръчва като подходящо средство за пречистване. Съдържа 90% вода, богато е на витамин C, витамин P, витамин B1 и витамин B2, както и на микро- и макроелементи – калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра, хлор, мед. Помелото помага за отстраняването на токсини и активира функционирането на бъбреците, храносмилателната система и черния дроб. Стимулира образуването на белите кръвни телца.

Освен, че е вкусен, този цитрусов плод е диетичен и много полезен. Той е нискокалоричен, без мазнини и холестерол, което го прави идеална съставка на диетите за отслабване и верен помощник в борбата с килограмите. Освен това помелото съдържа липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините.

В Тайланд смятат помелото за чудотворно. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде по един плод всеки ден, астмата и туберколозата си отиват. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни, а също и че с помощта на гигантския цитрус може да се лекува дори рак.

Снимка: Айми Рос