Ползите от бягането за здраве


Изброяваме здравните ползи от тичането.

За джогинг не изисква нито специално оборудвано помещение, нито средства. Трябват само удобен екип, подходящи маратонки, здрави крака и желание.

Всички аргументи за ползата на джогинга публикува dnevnik.bg. Ето сентенцията:

Бягането е здраве:
Ако сте работохолици и не жалите време за труд, съвсем скоро здравето ви неминуемо ще се влоши, а и работата ще пострада, защото енергията ви ще намалее. Ето защо заради доброто самочувствие е добре да станете сутринта половин час по-рано и да направите утринния си пробег. Тичайте всяка сутрин независимо от капризите на времето и скоро ще се почувствате по-енергични и ще станете по-издържливи.

Бягането е удоволствие:
Всеки, който се занимава със спорт, знае колко свежо се чувства след физически упражнения. Бягането е и гаранция за добър външен вид. Всеки човек, който спортува навън, изглежда брилянтно. Никой козметичен салон не може да сътвори тези чудеса, които прави свежият въздух.

Бягането е ключ към успехи в личния живот:
Спортуващият човек добива самоувереност, а стройната, стегната фигура пленява хората около него.

Край на болестите:
Ако системно отделяте време за джогинг, вие няма да имате проблеми с холестерола, няма да се оплаквате от атеросклероза или хипертония. А както е известно, сърдечно-съдовите заболявания са враг номер едно на съвременния човек. За да се застраховате срещу този бич на нашето време, просто бягайте.

Специалистите препоръчват сутрешният джогинг да става в три етапа. Първият е загряване. Може да продължи от 5 до 15 минути. По време на самото бягане лекарите препоръчват да се увеличава рязко темпото. Това може да си позволи само професионалният спортист, но не се препоръчва на недобре трениран човек. В най-добрия случай може да се получи силна отпадналост и болки в мускулите.

Темпото на тичане трябва да се ускорява постепенно всеки ден. Бягането не трябва да бъде прекъсвано рязко. В продължение на десетина минути постепенно намалете темпото, възстановете дишането, направете релаксиращи упражнения.

Снимка: Mike Baird

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

loading...