Какви са ползите от вареното яйце за здравето ни?
Мнозина вярват, че яйцата крият рискове за сърцето, но ново проучване доказва полезните свойства на варените яйца, които дори помагат за отслабване.
Канадски учени опровергаха лошата репутация на яйцата, свързана погрешно най-често със сърдечни заболявания, особено при хора, които ядат по повече от две яйца седмично.
Досега се смяташе, че най-вреден е жълтъкът, но според ново изследване яйцата могат да предпазят сърцето, поддържайки нормално кръвно налягане и нивото на добрия холестерол.
Също така яйченият жълтък съдържа две незаменими аминокиселини: триптофан и тирозин. Неизвестен факт е, че суровите яйчени жълтъци съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълките.
Яйцето е богато на витамин D и може да се консумира и в големи количества. Също така то съдържа 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол, отколкото преди 30 години.
Яйцата съдържат едни от най-добрите белтъчни съставки в сравнение с останалите храни, както и витамини от В групата основно витамин B4 (холин), но и в малки количества също витамин B5 (пантотенова киселина), витамин B12 (кобалкамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B1 (тиамин) и витамин B3 (ниацин). Яйцето е също източник на витамин E и витамин A, както и на микроелементи – калций, мед, манган, желязо, йод, селен, фосфор и цинк. Цялото съдържание на витамините A, D и E е концентрирано в жълтъка.
Едно сварено яйце съдържа около 77 калории, 6 грама белтъчини и 5 грама здравословни мазнини.
Снимка на варено яйце: Edsel Little