Половината антибиотици в ЕС се изписват неправилно

Половината антибиотици в ЕС се изписват неправилно, показва статистика на ЕС.

50% от антибиотиците в Европа се изписват неправилно, сочат данни на Европейската комисия. Според българските специалисти у нас този процент е по-висок. Най-често лекарите изписват антибиотик за лечение на вирус, което е напълно погрешно, обясни за Дарик Радио доц. Нася Хаджиева, началник „Лаборатория по микробиология и вирусология” в ИСУЛ.

Когато един човек усети, че се разболява, трябва да изчака 72 часа преди да посегне към антибиотика, каза доц. Хаджиева. „Ако има хрема, грип, няма нужда от антибиотик, от само себе си ще му мине на един здрав организъм, от 3 до 4 дни ще се оправи, а ако това не стане, тогава трябва да се намеси лекар и да изпише съответния антибиотик”, обясни доц. Хаджиева. Тя заяви, че в България продължава неправилната продажба на антибиотик без рецепта.

В България се използват два пъти повече антибиотици в сравнение с Норвегия и Швеция, каза д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. „В нашите болници се употребяват доста повече антибиотици от развитите европейски държави, с което до известна степен се компенсират някои хигиенни неудачи. Трябва да се направи още много по отношение на хигиената, стерилния въздух в операционните и стерилната вода в болниците”, посочи д-р Кантарджиев.

Прогнози сочат, че ако се продължава неправилното използване на антибиотици, скоро те могат да спрат да действат на човешките организми и бактериите, което би обезоръжило медицината.

Всяка година в България се купуват над 6 милиона опаковки антибиотици за близо 100 млн. лeва, уточнява Дарик.

Снимка: Rob Brewer