Половината българки са с наднормено тегло

48,8% от жените в България са с наднормено тегло, показва притеснителна статистика.

Почти половината от жените в България страдат от наднормено тегло.

Последният анализ от Световно изследване на заболяванията, свързани със затлъстяването от 2013 г. показва, че е налице шокиращо повишаване на честотата на затлъстяване и наднормено тегло по целия свят.

Това е валидно както за възрастните, при които има увеличение с 28%, така и за децата, където се отбелязва скок от 47% през последните 33 години. Броят на лицата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил от 857 милиона през 1980 г. на 2,1 милиарда през 2013 г. До момента нито една държава не е успяла да овладее този проблем.

Американското медицинско списание The Lancet публикува на 29 май 2014 г. обзорно изследване. В проучването екип от над 150 международни изследователи събира всички налични данни по този въпрос. Докладът обхваща 188 държави, пояснява агенция БГНЕС.

Балканите попадат в графата с малък процент на затлъстяване. Сред момичетата и момчетата в България на възраст между 2 и 19 г. затлъстелите са между 5 и 7,5%. 26,7 на сто от момчетата на възраст под 20 г. страдат от наднормено тегло и затлъстяване, а 6,9% имат затлъстяване.

При мъжете над 20-годишна възраст тези проценти са съответно 59,7% и 16,6%.
При женския пол данните са по-ниски. 25,7% от момичетата под 20 г. имат наднормено тегло, а 6,7% страдат от затлъстяване, при жените над 20 г. процентите са съответно 48,8% и 20,3%. В съседните на България страни данните са подобни.

В световен мащаб младите също са засегнати. В развитите страни едни дете или тийнейджър на всеки четири момчета или момичета е с наднормено тегло. На 20-годишна възраст, особено сред момичетата, най-висок процент се наблюдава в Близкия изток и Северна Африка.

2,1 милиарда души по целия свят страдат от затлъстяване или наднормено тегло през 2013 г. Днес почти 30% от човечеството е с наднормено тегло.

Затлъстяването е най-силно изразено в развитите държави, а именно САЩ, Австралия и Великобритания. Повече от 50% от хората с наднормено тегло живеят в 10 държави: САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия, Мексико, Египет, Германия, Пакистан и Индонезия. Само в САЩ живеят 13% от затлъстелите по целия свят.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването сред децата и юношите в Европа е толкова разпространено, че може да се превърне в “нов стандарт”.

По време на изследването най-голямо увеличение на нивото на затлъстяване сред жените се регистрира в Египет, Саудитска Арабия, Оман, Хондурас и Бахрейн. Най-голямо увеличение сред мъжете има в Нова Зеландия, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и САЩ.

Снимка: zdraven.bg