Половин милион българи страдат от астма

Около половин милион българи страдат от астма, сочи статистиката.

Над половин милион души у нас страдат от астма, а повече от 150 хиляди от тях са деца. Това съобщават от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, в световния ден за борба със заболяването – 7 май.

От пациентската организация допълниха, че още тази година ще изискат създаването на Национална програма за превенция и контрол на астма, алергии, както и хроничната обструктивна белодробна болест, тъй като тези три заболявания изисквали особено внимание от страна на институциите, съобщава агенция БГНЕС.

Астмата е белодробно заболяване, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Това е най-често срещаното хронично респираторно заболяване в детска възраст, категорична е Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията. Нека обърнем сериозно внимание, най-вече институциите, отговорни за това. Най-после да се сложи такова начало – за хроничните заболявания при пет-шест годишните може да се започне една стаститик, обясни тя.

Диана Хаджиангелова припомни още: Това е основна задача и нека призовем хората да се замислят върху качеството на чистия въздух – тази година е година на чистия въздух. Нека също така обърнем внимание на въздуха, който дишаме в затворени помещения, защото никой не се замисля за това.

По последни данни 80 милиона души по света са покосени от хроничната обструктивна белодробна болест, 300 милиона страдат от бронхиална астма, 400 милиона – от алергичен ринит. Между 30% и 40% от човечеството страда от алергии. По данни на Световната Здравна Организация до 2025 година този процент ще достигне 50.

Снимка: Dave Kennard

loading...