Популярни заблуди за здравето

Представяме няколко популярни заблуди за здравето.

Агенция Deutsche Welle публикува списък с най-популярните в модерния живот заблуди за здравето и ги опровергава или коригира. Ето истината за тези здравни митове:

Лъжа: Студеният душ калява
Истина: Екстремните температури със сигурност подобряват кръвоснабдяването и така в кръвта постоянно циркулират достатъчно количество защитни клетки, които блокират инфекциите. Това обаче се постига и с топъл душ. Според древното индийско учение аюрведа топлата вода дори се смята за по-ефективна.

Лъжа: Яйцата покачват нивото на холестерола
яйца


Истина: Едно яйце съдържа голямо количество холестерол – около 200 мг. Американски изследователски екип обаче е открил, че дори 2 яйца дневно не покачват непременно нивото на холестерола в кръвта. Тялото ни също го произвежда и ако получава твърде много холестерол с храната, автоматично намалява собствената продукция.

Лъжа: При болки в гърба трябва да се пазим
Истина: Мащабно изследване на Европейския съюз показва, че движението помага на 90% от хората с болки в гърба. Специалистите са единодушни: обездвижването е това, което наистина вреди.

Лъжа: Сауна помага срещу хрема
сауна
Истина: Горещината и потенето упражняват само върху здрави хора каляващо въздействие. Ако организмът се бори с инфекция, потенето в сауната само го натоварва допълнително.

Лъжа: Колата помага при разстройство
Истина: По-скоро обратното. Британски лекари предупреждават – кофеинът в сладката напитка стимулира бъбреците. Те по-бързо отделят течности и така тялото се обезводнява още повече.

Лъжа: Плуването е винаги добре за ставите
плуване
Истина: Само ако сте усвоили правилната техника, плуването помага на ставите. Лекари от висшето спортно училище в Кьолн предупреждават, че повечето любители плувци движат неправилно краката си. Това води до прекомерно натоварване на ставите. Големи натоварвания в областта на шийните прешлени пък настъпват, ако се опитвате на всяка цена да държите главата си над водата. Плувецът ще се освободи от болките, ако плува по гръб. Това е най-здравословният начин.

Лъжа: Тренировка винаги помага срещу мускулна треска
Истина: Не съвсем. Нови спортномедицински изследвания разкриват, че мускулната треска е последица от пренатоварване. При преумора се появяват леки наранявания на мускулната тъкан. Тези наранявания впоследствие се възпаляват и всяка следваща тренировка би забавила възстановяването на мускулите.

Лъжа: Белите петънца по ноктите означават липса на калций
Истина: Малките бели петънца по ноктите се получават при леки наранявания. Така например при хората, които работят предимно с лявата ръка, петната са по-изразени на тази ръка и обратното.

Лъжа: От шоколад излизат пъпки
шоколад
Истина: Още през 60-те години на миналия век изследване сред американски студенти показва: няма зависимост между какаовите продукти и проблемната кожа. Хормонални несъответствия и генетични фактори причиняват свръхпродукцията на мастните жлези, чийто резултат са пъпките.

Лъжа: Алергиите ни преследват цял живот
Истина: За щастие това не е така. Педиатри са изследвали 280 деца с различни алергии. Те установили, че много от алергиите изчезват през по-късен етап от живота. Съветът на медиците е от време на време да се проверява дали алергиите продължават да са “актуални”.

Лъжа: Който кръстосва крака, страда от разширени вени
женски крака
Истина: 12 американски изследвания не намират пряка връзка между венозната недостатъчност и кръстосаните крака. Най-чести причини за появата на разширени вени са наднорменото тегло, бременността при жените и пушенето при мъжете. И при двата пола липсата на движение също води до венозна недостатъчност.

Лъжа: Косата расте по-бързо, ако ходим често на фризьор
коса
Истина: Това е по-скоро реклама на фризьорски салон. Само корените на косъма са важни за растежа. Един косъм расте със средно 0,35 мм дневно – без значение колко често се подстригва. И тук решаващи са генетичните и хормоналните фактори.

Лъжа: Компютърната томография е безвредна
Истина: За компютърната томография се използват много силни рентгенови лъчи, които могат да причинят ракови образувания. Нови изследвания посочват цифрата от 15 000 смъртни случая годишно вследствие на често подлагане на компютърна томография.

Лъжа: Студеното време е виновно за настинките
висулка
Истина: Това не е съвсем така. Причинители на настинките са всъщност бактериите. През студения сезон хората прекарват повечето време в затоплени помещения, където рядко са сами – а това улеснява разпространението на бактериите. Друга причина за честите настинки през зимата са уредите за отопление, които изсушават въздуха в помещенията. Така носната лигавица става лесна плячка за бактериите и вирусите.

Снимки: sxc.hu

loading...