Портокаловият сок вреди на зъбите

Американски експерти предупреждават, че портокаловият сок е много опасен за емайла на зъбите, като го унищожава на 84%, пише в-к Dayly Mail.

Хипотезата, според която плодовите и киселите сокове вредят на зъбите, беше разпространена и до този момент, но тестовете, проведени от д-р Ян-Фан Рен от института за дентално здраве към Университета Рочестър в Ню Йорк, демонстрират, че опасността е много по-голяма от очакваното.

Първоначално проведените изследвания сочат, че най-опасен е портокаловият сок, който може да премахне целия зъбен емайл. Той предупреждава, че сокът трябва да се консумира само по време на хранене, за да може последиците да не бъдат толкова силни. Това се отнася и до натуралните сокове.

Изследванията на д-р Рен показват, че най-застрашени са онези, които са свикнали да пият бавно, като им отнема например 20 минути, за да изпият напитката. По-малко изложени на този риск са онези, които пият бързо.

Соковете се съчетават и с медикаменти, като може да анулират действието им. Изследването се появи кратко време след предишно, според което плодовият сок намалява драстично действието на медикаментите срещу рак, срещу сърдечни болести.

Тестовете посочват, че портокаловият, ябълковият и сокът от грейпфрут премахват благоприятния ефект на някои антибиотици или хапчета срещу високата температура. Именно затова специалистите предупреждават, че по време на лечение пациентите би трябвало да пият само вода.

Снимка: Paul Bodea, sxc.hu