Портокаловият сок намалява лошия холестерол

портокалов сок

Портокаловият сок е полезен за сърдечно-съдовата система като понижава нивата на лошия холестерол.

Предишни изследвания, наблюдаващи ефектите на портокаловия сок като хранителна напитка върху сърдечно-съдовите рискови фактори, са противоречиви.

Затова изследователи решили да обобщят направените до момента проучвания.

Екип от учени от университета по медицински науки Shahid Sadoughi в иранския град Язд, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, провели систематичен преглед и мета-анализ на случайни контролирани клинични проучвания, за да определят ефективността на приема на портокалов сок върху основните кардио-метаболични маркери, включително антропометрични индекси, кръвно налягане, липиден профил, възпаления и гликемични контролни маркери.

Авторите анализирали резултатите от 15 предишни проучвания, обхванали 639 доброволци. Всички те редовно са включвали портокалов сок в менюто си.

Мета-анализът установил, че портокаловият сок понижава нивата на холестерола в кръвта и подобрява чувствителността към инсулина.

Анализът обаче не успял да разкрие значителен ефект от приема на портокаловия сок върху други кардио-метаболитни рискови фактори.

Затова учените твърдят, че приемът на портокалов сок може да бъде свързан с подобрени серумен общ холестерол и чувствителност към инсулина.

Поради качеството на мета-доказателствата, от ниско до умерено, резултатите трябва да се тълкуват с повишено внимание и все още са необходими по-добре проектирани проучвания, за да се потвърдят настоящите констатации, предупреждават учените.

Резултатите от това проучване са публикувани в специализираното издание Phytotherapy Research на 31 май 2021 г.

Ползите от портокаловия сок се дължат на съдържащите се в портокалите витамин С, фолати, флавоноиди, каротеноиди и други биологично активни вещества.

Снимка на пресен портокалов сок: Стив Бюсине